Alberto Campo Baeza - Day Care Centre For Benetton Print
Friday, 23 May 2008 00:39

Benetton_02_Zanta.jpg














The center, located in Trevisio, Italy, is designed by the talented spanish architect who conceived the project as a square box made up of nine squares.  The square in the center emerges to take light from the height of the vestibule.  The classrooms are arranged in the surrounding squares.





 

 

Benetton_01_Suzuki.jpg



Benetton_05_Zanta.jpg





The box is placed in a larger, circular enclosure made up of double circular walls. Open to the sky, creating four courtyards that suggest the four elements: air, earth, fire and water.



The space between the perimeter walls serves as a “secret” place for the children.  The courtyard space, tensed between the curved and the straight wall, is particularly interesting.



The central space, the highest and with light from above, recalls a hammam in the way it gathers sunlight through nine perforations in the ceiling and three more on each of its four façades.

 

Benetton_04_Zanta.jpg

Benetton_06_Suzuki.jpg

















The children have understood the building well, and even published a book with their impressions of it.  They are happy there.

 

 

 

All material courtesy of Alberto Campo Baeza and the Estudio Arquitectura Campo Baeza

 

 

 

 

 


Related Articles:

Last Updated on Friday, 20 November 2009 22:08