ZGF Architects - The John E. Jaqua Academic Center for Student Athletes at the University of Oregon - Page 2 Print E-mail
Wednesday, 23 February 2011 09:03
Recently Posted

C.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest schoolC.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest...
The listed Sølvgade School built in 1847, close to King...
Bates Masi + Architects - House in Montauk, New YorkBates Masi + Architects - House in Montauk, New York
The house occupies a hill in Montauk with a distant...
Denton Corker Marshall  - Melbourne Museum Denton Corker Marshall - Melbourne Museum
The building is one of Melbourne’s recent landmarks, completed over...
3XN’s Museum of Liverpool3XN’s Museum of Liverpool
The new Museum of Liverpool that has just opened on...

Books that we liked

Fallingwater


FALLINGWATER

Edited by Lynda Waggoner

 

Jacqua-Academic-center-22

The building itself serves as a symbolic bridge, recognizing teachers in the classroom and on the field. From the academic scholars featured in the auditorium to the head coaches, whose names and years of service are milled into the surface of the air intake grate on the south entrance of the building. In this way, the facility becomes the “connective tissue” for the student-athlete.

A student lounge area on the second floor is set on axis with the katsura maple tree in the garden below. This axial move was carefully planned in order to provide a sense of being at the tree top while in the space. Several ‘beanbag-like’ sofas are arranged throughout the room offering student respite. A custom rug covers the floor with a large supergraphic of a traditional University slogan used as part of its rivalry with the Oregon State Beavers, “When ducks fly beavers….” The image across the rug depicts several ducks flying through the air as a beaver scurries away on the ground. Walls are covered in white oak and a TV is placed within a band of black glass that makes a graphic ‘stripe’ along one edge of the room.


The 35 recognized sports from the Beijing Olympics are subtly acknowledged with icons sandblasted onto the walls of each of the tutor rooms. This provides a layer of privacy while allowing borrowed natural light to reach into the hallways. These rooms all have writable surface wallboards and back-painted, black glass with integrated LED screens. Each is wired for power and Internet capabilities to facilitate teaching and learning.

Frosh Hall contains “touchdown” space for all incoming freshman athletes. The solid white oak desks in the room each contain two yellow cabinet lockers with a custom “O” pattern graphic. Each freshman athlete has an office space for studying, during his or her transitional and often high-risk first year on campus. Along the west side of the room, a continuous wall of glass overlooks the entry to campus and the pool of water below. Several large lounge chairs and ottomans are scattered along the west wall, custom-covered in fabric to match the school colors.

Jacqua-Academic-center-19

Jacqua-Academic-center-21


Sustainable Design Strategies

Mechanical System

The building’s mechanical system utilizes a water-cooled variable refrigerant volume (VRV) heat pump system along with a dedicated outdoor air system (DOAS) with heat recovery. A VRV system was incorporated to take advantage of its abilities to transfer heating and cooling energy between individual building zones. The DOAS allows ventilation air loads and space conditioning loads to be independent of each other, which reduced the required installed equipment capacity as well as energy consumption.

The DOAS also features CO2 demand controlled ventilation. This approach introduces fresh air at a rate needed to maintain good indoor air quality, while reducing energy consumption by not over-ventilating spaces when they are not occupied. The overall mechanical system design approach (VRV coupled with DOAS) leads to improved thermal comfort as well as better ventilation for the occupants, all while capturing usable heat energy that would normally be lost.

Jacqua-Academic-center-08

Jacqua-Academic-center-09

Energy Modeling

Assessing the energy performance of the multilayered dynamic façade required working with members of the Oregon Department of Energy’s staff to validate design compliance of the wall. A comparative analysis was required between the Jaqua Center’s unique exterior assembly and a conventional wall, which is usually assumed to be of roughly equal parts of insulated wall and of glazed openings. When any building’s exterior skin design exceeds 50% glazing, prescriptive code-based compliance paths are no longer valid, and then the entire environmental control system must be simulated in complicated computer models. The Jaqua Center’s 85% glazed area ratio therefore required sophisticated modeling to demonstrate compliance. And as part of the modeling the VRV heat pump technology required simulation. Although this system is not untested, the Oregon Department of Energy required a cautious modeling approach. As a result, the energy model contained conservative yet compliant performance predictions.

Jacqua-Academic-center-10

Jacqua-Academic-center-05

 

Day-Lighting

The high  percentage of glazing utilized in the Jaqua Center also challenged the State of Oregon’s modeling criteria regarding the amount of energy assumed for lighting needs. Taking advantage of the building’s atrium and the large amount of exterior and interior glazing, daylight penetrates more deeply than in conventional buildings. Interior spaces that might typically be dark environments have ample access to natural light, thereby reducing the energy load. Electric lighting is controlled by photocells and occupancy sensors located throughout the building that continually adjust for available daylight and use. Anecdotal evidence gathered during the early period of occupancy indicates that the building should use less lighting energy than was anticipated by the energy models.

Site

The site includes a bioswale which cleans and filters the water that falls on the site, before it enters the storm drains. The stormwater from the roof is also diverted to the bioswale.

The exterior wall consists of an outer layer of sealed monolithic glass panels separated from an inner layer of insulated glass panels by a 5’ deep air cavity. Within the air cavity is a stainless steel metal screen assembly and a system of operable rolling shades. The inner layer consists of a thermally-broken aluminum frame and 1” thick insulating glass units. Viracon’s VE 1-52m low-e coating on the glass allows 52% of the available light to reach the interior of the building providing a softening of the daylight on all sides.

The operable shades are mounted within the air cavity at the face of the inner glass layer, and can be lowered to address visual glare and heat gain within the building. The shades are perforated to allow for viewing to the outside environment while still restricting 97% of the UV light from hitting the inner layer of glazing.

Jacqua-Academic-center-06

Dynamic Exterior Wall Configuration

The stainless steel screen is located within the cavity at 22 inches in front of the inner glass layer and is composed of a pattern of triangular-shaped bars. This screen absorbs heat captured within the cavity and drives a stack-ventilation effect in the summer months. In the winter, heat is retained in the cavity, which acts as a thermal buffer that adds to the insulation value of the overall assembly. Air-flow and temperature in the cavity is controlled by sensors that operate automatic dampers at the top of the cavity and are programmed to open when the cavity temperature reaches a set point. The screen’s triangular-shaped bars help to minimize the visual interference of the screen, and the angled faces of each bar create a splayed surface which reflects light back into the building.  The outer layer of 3/8” thick monolithic glass panels serves to protect the operable shades, the metal screen and the inner glass assembly from wind and rain, and to create the thermal buffer effect of the air cavity.

Jacqua-Academic-center-28

 

Project Credits

Jacqua-Academic-center-27

ZGF Design Team

Bob Packard Partner-in-Charge
Gene Sandoval Design Partner
Randy Stegmeier Principal Interior Architect [Firm 151], Jan Willemse Technical Design Partner, Robert Snyder Project Manager, Jennifer Russina/Walker Templeton /Yoshiyuki Wantanabe Project Designers, Jenn Ward Interior Architect [Firm 151]
Trent Thelen Landscape Architect, “The Green”
Man Hui Chan Graphic Designer

Design Team Larry Bruton, John Breshears, Dieneke Kniffin, Rich Moore, Erica Rinella, Lee Kilbourn, Brian Stevens, Ryan Thomson, Robert Petty, Jonah Ross

Consultant Team

KPFF Consulting Engineers Structural Engineers
Interface Engineering MEP Engineers
Rolf Jensen Associates Code Consultants
Arup Façade Engineers
Harper Houf Peterson Righellis, Inc. Civil Engineers
Geotechnical Resources, Inc. Geotechnical Engineers
Charles Anderson Landscape Landscape Architect
Altermatt Associates Acoustics
Interface/Delta A/V Systems Audio-Visual Systems

Artists/Crafts People

Rosa Serra
Bob Lambie
Lamer Woodworking
Tice Industries
Basil Childers


Related Articles:

Trackback(0)
Comments (0)Add Comment

Write comment

security code
Write the displayed characters


busy

Last Updated on Tuesday, 24 May 2011 10:47
 
© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.