Safdie Rabines Architects - Robert Paine Scripps Forum For Science, Society and the Environment Print E-mail
Tuesday, 22 December 2009 07:42

Scientists from around the world gather to help advance the study of the oceans, earth, and marine life sciences at this oceanfront conference center located at the Scripps Institution of Oceanography in La Jolla, California.
Institute_of_Oceanography_026

The project includes an approximately 300-person flexible auditorium space, four oceanfront meeting rooms of varying sizes, a graduate student lounge, catering kitchen and restaurant.
Institute_of_Oceanography_025Institute_of_Oceanography_005

The building is located atop an ocean bluff, with strong winds, western sun, an existing grove of palms, and the ever-changing ocean providing the natural context.

Responding to these forces, without impacting their natural beauty, was a driving goal in the design of the project. In addition, the uniquely informal character of the Scripps community, with its clear appreciation of the natural environment and outdoors, became an influential factor in the design.

It was important to create a building that feels warm and inviting; and, more importantly, one that does not feel ‘institutional’. The goal was to create a state of the art conference center where a scientist dressed in shorts and flip-flops could feel at home.

The auditorium was conceived of as a box within a box that can shed its layers depending on the event and the desired configuration. It can be completely enclosed for formal presentations and movies or can be opened to the oceanfront terrace with a series of pocketing doors to allow for indoor/outdoor receptions and banquets. In addition, each meeting room opens onto its own trellised terrace enabling meetings and receptions to spill out onto the ocean bluff.

Institute_of_Oceanography_021Institute_of_Oceanography_013

_Institute_of_Oceanography_006

 


To the east of the meeting rooms, there is an outdoor pre-function courtyard and garden protected from the ocean breezes for winter gatherings.

West of the auditorium is a large outdoor terrace overlooking the ocean. The auditorium is tucked into the hillside, minimizing its mass from the campus to the east, and allowing for gentle ramps to access a rooftop restaurant and terrace.

The architecture program breaks the project into several buildings connected by a trellised walkway creating a porous structure that preserves ocean views and breezes for the rest of the campus.

Exterior circulation taking advantage of San Diego’s temperate climate greatly reduces the need for mechanical systems and artificial lighting.


Institute_of_Oceanography_017aInstitute_of_Oceanography_018
The design phase for this entirely gift-funded project spanned a long period of time and was completed prior to the establishment of the University’s LEED certification goals. Despite this, instinctive design decisions regarding building envelope, materials, energy use, daylighting and passive cooling allowed the project to achieve LEED certification at the completion of construction.
_Institute_of_Oceanography_004Institute_of_Oceanography_033aInstitute_of_Oceanography_033Project Details:
Project: Robert Paine Scripps Forum for Science, Society and the Environment
Scripps Institution of Oceanography in La Jolla, California


Client: University of California, San Diego
Area: 15,000 square feet
Status: Completed January 2009
Architecture Lead Designers: Taal Safdie, Ricardo Rabines


Related Articles:

Trackback(0)
Comments (0)Add Comment

Write comment

security code
Write the displayed characters


busy
Last Updated on Tuesday, 22 December 2009 08:26
 
Follow us on Twitter
© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.