STUDIOS Architecture - Evergreen Library Print
Monday, 07 April 2008 03:03

EVE_cover.jpg









STUDIOS was selected by the City of San Jose to design the Evergreen Branch Library, part of a public bond-funded group of city branch libraries.



The architecture of the new one-story library—which is sited adjacent to a public park amid a largely residential area—conveys a distinct civic presence without disrupting the scale of neighboring structures. A pronounced canopy supported by a large concrete column marks the building’s entryway.

 

EVE 1.jpg

EVE_4.jpg





STUDIOS’ concept for the interior spaces draws from retail merchandising display principles and residential design paradigms.


The latest releases in technology and literature are showcased in the library’s foyer. A warm, welcoming reading lounge—the “Living Room”— features two fireplaces and looks out onto a small sculpture garden.


Wood-slat ceilings bring warmth to the space. Clerestory windows provide diffused natural light, and help to articulate the library as an approachable community destination rather than a traditional “book fortress”.


EVE_2.jpg
EVE_6.jpg













The Evergreen Branch Library is LEED-certified equivalent.

The total Area is 21,000 sqft (1950sqm) It was completed in 2006.

 

 

EVE_3.jpg

 


Related Articles:

Last Updated on Wednesday, 02 December 2009 17:32