C. F. Møller Architects - Akershus University Hospital Print
Tuesday, 24 November 2009 08:46

Last week, we reported about this architecture project being awarded Best International Design by the UK Building Better Healthcare Awards. Here are some more details given to us by C.F. Møller Architects.

The new university hospital is not a traditional institutional construction; it is a friendly, informal place with open, well-structured surroundings which present a welcoming aspect to patients and their families.
Moller_Akershus_by_Torben_Ekserod_01Akershus University Hospital has been designed to emphasise security and clarity in experientially rich surroundings, where everyday functions and well-known materials are integrated into the hospital’s architecture.

Moller_Akershus_by_Torben_Ekserod_03Moller_Akershus_by_Torben_Ekserod_04Wholeness and variation
Although the individual parts of the development each have their own material expression and the material expression of the development varies, nonetheless it is united into a whole by means of a general architectural theme centred on panels and transparency. In this way, a unity is created between the individual parts of the complex, which thereby receive a subtle effect of transparency and depth.
SiteplanMoller_Akershus_by_Torben_Ekserod_19

Treatment department

Facades in glass, plaster and aluminium panelling, with white-lacquered sinusoidal aluminium panels in the courtyards

Wards
Facades in dark screen tiling
Children’s department
Facades with wood cladding

Chapel
Facades clad in oak panels and tombac (an alloy of zinc and brass)

Front building and main arrivals area
Facades in glass, plaster and glass tiling


Structured like a town

A glass-roofed main thoroughfare, in which wood is the dominating material, links the various buildings and departments. The ’glass street’ begins in the welcoming foyer of the arrivals area, where the main reception desk receives visitors, and concludes in the foyer and separate arrivals area of the children’s department.
Moller_Akershus_by_Torben_Ekserod_05Moller_Akershus_by_Torben_Ekserod_07Moller_Akershus_by_Torben_Ekserod_07aIn the glass street, the central element in the development, the various materials are united in an overall composition, in which the large coloured panels designed by the Icelandic artist Birgir Andrésson form a natural element and provide a ’palette’ for the colour scheme of the hospital.

The glass street has a town-like structure, with public and semi-public zones defined as squares and open spaces, offering the everyday functions of a town: church, pharmacy, hairdresser, florist, café and kiosk, as well as traffic nodes and other services for the benefit of patients, relatives and staff.

In natural continuation of these functions, a number of other services, such as health information, polyclinics and out-patient surgeries, are located near the street level of the thoroughfare.
Moller_Akershus_by_Torben_Ekserod_09
Moller_Akershus_by_Torben_Ekserod_08Moller_Akershus_by_Torben_Ekserod_08aCentred on the patient
The hospital’s structure helps to ensure that the patient remains the natural focus in the physical design, despite the strict and demanding logistical requirements which underlie all hospital constructions. Just as the overall complex is made up of clear and comprehensible units, so the individual wards are built up from smaller elements.
Moller_Akershus_by_Torben_Ekserod_10Moller_Akershus_by_Torben_Ekserod_11The wards are centred around four so-called courtyards which ensure a well-defined daily life for the patients, with a manageable level of social contact, assisted by a clear staff interface.

The wards of the children’s department are equipped with windows which give the children and young people individual views of both the sky and the surrounding greenery from their beds. The well-equipped facilities for parents secure excellent contact between the children and their families.
Moller_Akershus_by_Torben_Ekserod_14Moller_Akershus_by_Torben_Ekserod_14aProject details

Client Helse Sør-Øst RHF
Area 137,000 m² (118,000 m² newbuild)
Year 2000-2008 (2011)
Architecture C.F. Møller Architects
Collaborators Multiconsult AS, SWECO AS, Hjellnes COWI AS / Interconsult ASA, Ingemannson Technology, Nosyko/Erstad og Lekven
Landscape Bjørbekk & Lindheim AS, Schønherr Landskab A/S
Artists Troels Wörsel, Gunilla Klingberg, Mari Slaattelid, Knut Henrik Henriksen, Jan Christensen, Tony Cragg, Birgir Andrésson, Petteri Nisunen, Tommi Grönlund, Julie Nord, Per Sundberg, Vesa Honkonen, Janna Thöle-Juul, Kristine Halmrast, Mikkel Rasmussen Hofplass
Address Oslo, Norway

Photographers Torben Eskerod, Arkitektfirmaet C. F. Møller


Related Articles:

Last Updated on Thursday, 17 December 2009 14:22