Mahlum - North Portland Clinic in Portland, Oregon Print
Thursday, 19 November 2009 13:37


NPC_Mahlum_SunshadesThe North Portland Clinic embraces its urban context, reaching out to underserved populations within its diverse neighborhood. Through massing, transparency and integrated artwork, the clinic visually engages local residents and enhances community identity. It has been a catalyst for revitalization along a public transportation corridor that has recently bisected the neighborhood.

Located on the mass-transit MAX line in Portland’s urban core, the building engages the busy streetscape to reinforce visual connection and invite the community inside. An upturned butterfly roof creates the frame for an expansive wall of windows. The interior is divided into three day-lit clinical pods faced with integrated murals that can be viewed by patients and families within the clinic, as well as those passing by. Created by a local artist, these prominent murals tell the story of this community and its residents, expressing a commitment to the neighborhood and its vibrant history.


The design heals a brownfield site condition, while providing a transition between the high volume street and the residential neighborhood beyond. By reinforcing connections with the neighborhood, the clinic supports revitalization efforts in the area while making community health services more transparent and accessible.
NPC_Mahlum_StreetElevation
Improvements to patient care and staff performance
The plan diagram breaks from the traditional, internally-focused clinic of nurse stations surrounded by exam rooms, bereft of daylight or access to views. The program is divided into three clinical pods, each with dedicated exam and treatment rooms, support spaces and views to the street. This open design provides a constant visual link between occupants and the neighborhood.
NPC_Mahlum_NeighborhoodPlan
NPC_Mahlum_FloorPlanThe open plan reinforces the organizational diagram of the building, with a public zone along the street edge, a busy clinical zone in the middle where staff and patients interact, and a more private staff zone behind. Because the community is home to many extended families, the public zone is designed to accommodate both waiting patients and family members who accompany them. The clinical zone is designed for maximum efficiency of movement and clear visibility in all directions. Removed from the street, this area features lower ceilings, a quiet palette of materials and circulation corridor that is separate from patients and visitors. The zoning of program areas and clarity of circulation has allowed staff to greatly increase both patient volumes and successful outcomes.

NPC_Mahlum_DuskExteriorElevationChallenging conventional thinking
The design solution challenges conventional thinking of how a clinic should look and feel. While many outpatient clinics are internally focused with little or no relation to their surroundings, the North Portland Clinic strives to link healthcare and community both visually and physically. From the outset, the team partnered with the community, identifying a primary project goal to develop a design that reflects their values. The clinic’s patients range from uninsured elderly with limited transportation options, to young mothers with children in need of immunizations, to HIV-positive neighborhood residents. They asked for a building that would be a simple, respectful commitment to them. The clinic has been a substantial success and a catalyst for neighborhood revitalization, while bringing healthcare to an underserved community.

Ecological impacts and footprint
Constructed on the site of an old gas station built in 1960, the clinic restores and revitalizes an existing brownfield site. The clinic is located on a primary transit corridor, served by light rail, public bus lines and bike lanes. A substantial number of staff and patients arrive by public transportation, on foot or by bike, enabling the reduction of site parking capacity by 40% from the standard five stalls per 1,000 SF at a typical clinic.
NPC_Mahlum_WaitingGalleryA construction waste management program was implemented by the contractor to divert construction waste from the landfill. Regionally manufactured products are incorporated throughout, including exterior masonry, concrete containing 20% fly ash, and casework. Low VOC emitting paints, coatings, carpet and adhesives were selected in an effort to maximize indoor air quality. Within the clinic’s support areas, dedicated spaces have been set up for bulk recycling of non-hazardous waste. Occupants have control of lighting within their work areas, and staff often utilize only natural light at the nurse stations during the day. Powered window blinds inside and sun screen louvers on the exterior provide solar control from western sun to reduce heat gain and glare.

NPC_Mahlum_CommunityMural



Project: North Portland Clinic
Architects: Mahlum
Client: Providence Health System
Location: Portland, Oregon


Related Articles:

Last Updated on Monday, 23 November 2009 13:45