Sou Fujimoto Architects - Children's Center for Psychiatric Rehabilitation Print E-mail
Friday, 19 December 2008 02:29

This is a treatment center for the mentally challenged children, that offers a place where they would live together and start regaining their mental health. Like a small village aiming that offers a rich variety of activities within an intimate context.
SF_children-center_01.jpg

Photographs courtesy of Sou Fujomoto and Daici Ana.

plan_2.gif

Plan

SF_children-center_04.jpgSF_children-center_05.jpgFiujimoto thought of his center as a “building out of a dream”. He intended to design with “the method of being random: Precise planning vs Accidental landscape”. The architect planned his functions very precisely within something was merely scattered. By having his project contained in a series of boxes, he was able to adjust the complex program required by his client, moving his boxes delicately. The plan turned out to be quite flexible just because it was random.

As a result, although the space obeys a series of strict design directives, it appears as an random place, which is not planned at all. The place which is vague, unpredictable, ambiguous, and filled with surprises. This concept gives the children a sense of freedom, while respecting the rules that should apply to such a project.

An irregular alcove-place is produced between the randomly placed boxes. A small scale place where children can hide in while still connected to the living area. This space of no apparent function become a rich playground. The children adopt the place and create their activities around it. As the architect explains “They hide in a place behind something, show up, relax at back, and run about here and there. Plenty of the place for living is achieved.”

Sou Fujimoto stripped his project out of the austerity of institutional facilities. While offering a fully functional space for the staff to do their work, he built a place perceived as a playground by the children admitted in the center. He manipulated boxes while thing well outside the box.SF_children-center_06.jpg
SF_children-center_02.jpg
Project Facts and Credits:

Project: Children’s Center for Psychiatric Rehabilitation
Location: Hokkaido,Japan
Site area: 14,590.00 sq m
Building area: 1,604.62 sq m
Total floor area: 2,536.49 sq m
Structure: RC; 2 stories
Principal use: Children’s Center for Psychiatric Rehabilitation


Related Articles:

Trackback(0)
Comments (0)Add Comment

Write comment

security code
Write the displayed characters


busy
Last Updated on Wednesday, 02 December 2009 17:25
 
Follow us on Twitter
© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.
500 - View not found [name, type, prefix]: category, php, contentView
500 - View not found [name, type, prefix]: category, php, contentView

You may not be able to visit this page because of:

  1. an out-of-date bookmark/favourite
  2. a search engine that has an out-of-date listing for this site
  3. a mistyped address
  4. you have no access to this page
  5. The requested resource was not found.
  6. An error has occurred while processing your request.

Please try one of the following pages:

If difficulties persist, please contact the System Administrator of this site and report the error below..

View not found [name, type, prefix]: category, php, contentView