a|k|a architecture + design - Tobiano Clubhouse & Turf Care Facility on Kamloops Lake in British Columbia Print
Monday, 02 November 2009 05:46

Tobiano_2
At the heart of the manicured green fairways of the Tobiano Golf Resort, the Clubhouse building is the first public intervention between the built environment and its vast arid site in the BC Interior.


A refuge from the elements, the Clubhouse establishes the architectural identity that will resonate throughout the rest of this new development. At the edge of the golf course, the Turf Care Facility continues this language, creating a cohesiveness to the emerging architectural context. Harmonizing with their environment, the buildings express themselves through the textured use of wood.

Completed in 2008, the 11,000 sq.ft Golf Clubhouse and the 9,200 sq.ft. Turf Care Facility are situated in a semi-desert landscape, with panoramic views of Kamloops Lake and the surrounding mountains.

Tobiano_1
Tobiano_3

The Clubhouse provides service, retail, dining and social opportunities for its international golfing clientele. Its discrete parkade level stores 75 golf carts and connects to the outdoor service yard.

The Turf Care Facility is an industrial building providing warehouse and workshop space as well as administrative offices for maintenance staff.

A landmark object placed both strikingly and humbly within the landscape, the Clubhouse interjects a contemporary architectural language to the area while remaining considerate to the local sensibility.

Tobiano_1
Tobiano_4Tobiano_5 Its design focuses on an understated and honest use of materials and the strong integration of inside and outside, acting both as an extension of the outdoors as well as a viewing platform towards it.

Tobiano_5aContinuity between interior and exterior is continually reinforced by the use of Douglas fir structure and design elements. The large heights and spans of the wood posts and beams emulate the openness of the outdoors while providing warmth and intimacy to the spaces below. Generous planes of glass and a row of glazed overhead doors are located at the threshold to the outdoor patio, visually and physically linking the building to its site.

Resting on fir rafters which extend from inside to out, the thin roof appears to sit lightly on the building below. The angled roof edges allow the views to extend dynamically into the landscape and provide a canopy for outdoor dining. A thick masonry wall acts as the building's spine and a counterpoint to the wood structure and roof above. It extends through the length of the interior and continues into the exterior, dividing public social spaces from private and administrative spaces.
Tobiano_12
Partially buried into the hillside, the Turf Care Facility is situated directly adjacent to the Trans-Canada Highway and is highly visible from both the highway and the Clubhouse. Its design relies on the simple and balanced composition of wood, glass, steel and concrete elements in order to provide warmth and elegance to this industrial building type. The massive green roof rests first on a concrete retaining wall, lifts from the earth, tilts upwards and finally perches on douglas fir knee braces. Horizontal wood slats articulate the building's exterior while visually referencing the architectural language established by the Clubhouse.


Related Articles:

Last Updated on Saturday, 21 November 2009 06:49