Houses
Abramson Teiger Architects - Lima Residence in Calabasas, CA Print E-mail
Wednesday, 27 January 2010 08:45

Situated on the edge of a natural preserve this house takes full advantage of the uninterrupted natural landscape that it faces. The compound consists of the main house building and the garage, guest room building which are separated by a courtyard. The house form is a rectangle, in plan, with the long side composed of large glass doors and windows that face the view.
ATA_Lima_01

Read more...
 
John Ronan Architect - House at the Edge of the Forest in Northbrook, Illinois Print E-mail
Wednesday, 20 January 2010 09:01

Ronan_kaplan_03This home, is situated on the edge of a forest preserve. John Ronan explores the relationship between site, material and program in a domestic environment. The site, urban on one side, falling away into a forest preserve on the other, yields a building of two characters: a low, more private “urban” façade in the front gives way to an all-glass two-story wall in the rear.

Last Updated on Wednesday, 20 January 2010 11:53
Read more...
 
Robert M. Gurney - Buisson Residence on Lake Anna in Central Virginia Print E-mail
Monday, 18 January 2010 08:45

Gurney_Buisson_03The journey down a winding road and through a pine tree forest ends at the Buisson Residence. Situated on a grass knoll and commanding views of Lake Anna in Central Virginia, the house emerges as a long, white painted brick wall with a copper clad volume cantilevered above the wall.


The primary organizational elements for this residence are two “L” shaped brick walls connected by a glass enclosed bridge. Mahogany clad walls combine with the smaller “L” to provide a service volume while glass walls combine with the larger “L” to create the primary living spaces and to provide southern and western views toward the lake.


The experience of arrival and the wall are intertwined as the wall establishes a threshold between the pine forest and views toward the lake. Entrance to the house is through the wall and into a space that divides the program of the house into public and private realms.

Last Updated on Monday, 18 January 2010 10:21
Read more...
 
Marmol Radziner - Vienna Way Residence in Venice, CA Print E-mail
Tuesday, 12 January 2010 05:43

The Vienna Way residence by Marmol Radziner, designed for a young family, is located on a large, extensively landscaped lot in Venice, CA. Floor to ceiling glazing and outdoor living spaces fully integrate the home within the California native landscape.
Vienna_02

Photographs by Joe Fletcher

Last Updated on Tuesday, 12 January 2010 18:37
Read more...
 
Suppose Design Office - House in Moriyama, Japan Print E-mail
Tuesday, 05 January 2010 08:57

Suppose_moriyama_01






The project is a great example of space optimization. It proves that the quality of space doesn’t need to suffer through confinement. Squeezed in a small and narrow site, space and natural light becomes precious resources, what the architect describes as ‘Architectural Values’.



The vertical circulation doubles up as a living area. Natural light is collected through skylights and carefully channeled vertically to illuminate the different spaces. Narrow areas around the edges of the houses are utilized for landscape and help to compensate for the lack of exposure to external view.

 

Last Updated on Tuesday, 23 March 2010 08:16
Read more...
 
Adams Mohler Ghillino Architects - Leschi Residence in Seattle, WA Print E-mail
Monday, 04 January 2010 08:58

f_Leschi_twilight









This 3300 SF Seattle residence is built on an irregularly shaped, sloping site with an outstanding scenic view, overlooking Lake Washington with diagonal views of Mt. Baker to the northeast and Mt. Rainier to the southeast.


In addition to the typical program for a three bedroom house, the owner requested a semi-detached guest suite and studio as well as a tall, covered ‘veranda’ that would allow for protected outdoor living without blocking natural light from entering the house.

Read more...
 
Nicolás del Campo Architect - Casa Rouge in Pilar, Buenos Aires Print E-mail
Written by NDC   
Sunday, 20 December 2009 06:40

This relatively small residence of 85 sq, meters (900 sq ft) is situated within a much larger 1,800 sq. meters (19,300 sq ft) site, with two existing elements serving as guidelines. The first being is a n existing line of eucalyptus aligned around the perimeter; and the second being the access street.
Casa_rouge_05The client requested to leave the greater portion of the garden on one side of the house and to stay near the access street. In that way, the home and access elevation extend parallel to the street as a “great wall”, with a few open spaces, which separates from it, closing the house to the West and opening it to the garden through a veranda overlooking the Eucalyptus. The living-dining room area and bedroom open through a big window to the garden. It closes for security reasons with a sliding iron gate and a wooden one in the bedroom.

Last Updated on Monday, 21 December 2009 10:16
Read more...
 
Coates Design - Knowles Residence Print E-mail
Written by Camille Chami   
Saturday, 19 December 2009 12:00

Knowles_Coates_Design_01aFor the architectural remodeling of Knowles Residence, Coates Design opted for a profound lifestyle makeover. The aim of their design was to breath a new life into a mundane dwelling, transforming it into an architectural living space with soul and character.

“The existing house had no “heart” and no place to naturally congregate as a family or with friends. No one place in the house felt comfortable. We set out to remedy this with great momentum and ultimately, success.”

Last Updated on Monday, 21 December 2009 10:13
Read more...
 
Houser Walker Architecture - BiG House Extension and Renovation in Atlanta, Georgia Print E-mail
Sunday, 13 December 2009 07:15

The project requirement called for a 2,000 sf addition as well as  an interior renovation to an existing house dating from the 1920s, including a new kitchen, master bedroom suite, enclosed parking, storage, and exterior patio space.
BigHouse_01
The architectural design for this residence by Houser Walker Architecture, marries a new, ‘lofty’ master suite and terraces to the rear of an existing 1920s brick bungalow. Renovations include a new kitchen, family room, and stair to existing attic rooms.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 9 of 21
Follow us on Twitter




© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.