Houses
OBRA Architects - Centrifugal Villa Print E-mail
Saturday, 28 November 2009 07:51

Obra_Centrifugal_01



The project is a residence located in Southampton, New York.

The Centrifugal Villa is arranged around a hollow center, as if the heart of the house had somehow fallen outside its body. The string of subsequent spaces in its interior provide a comprehension of the whole by sacrificing their individual geometric cohesiveness to the fractured configuration of the entire composition.

The experience of the interior is characterized by constantly shifting vanishing points, at the place of their collision in each crease of the plan, large openings cutting dormer scoops on the roof, centrifugally release the views out to the surrounding landscape.

Last Updated on Tuesday, 23 March 2010 08:18
Read more...
 
Ailtireacht - 'Matilde' Residence in South Dublin Print E-mail
Friday, 20 November 2009 06:06

Ailtireacht_Matilde_01

This end of terrace Victorian two-storey over basement house in south Dublin required modernization and additional space for the needs of the clients’ growing family.



The brief was to provide additional multifunctional living space and bedroom accommodation not provided for within the original house. The existing two-storey return was at a scale not befitting such a large house with cramped internal dimensions making the spaces unusable.


The design creates a rear return more suitable in scale and playful in nature with an orthogonal emphasis reflecting that of the original terrace.

 

Last Updated on Friday, 20 November 2009 08:34
Read more...
 
Michael P. Johnson Design Studios - Yoder/Doornbos Residence Print E-mail
Written by Brian A. Spencer   
Wednesday, 18 November 2009 05:46

MPJ_Yoder_Doornbos_01
Of the multitude of structures built across the country each year, few ever become elevated to a level considered the “art of architecture” by architectural critics and/or historians. The vast majority of these houses and buildings remain mundane, held to a design level that will appease the taste of that great middle group or, as Frank Lloyd Wright referred to us: “the great mediocrity.”



Architectural critics judge the impression of a building in the immediate sense, before the building has had he chance to prove itself. Historians, on the other hand, have the benefit of hindsight, advising of the building’s architectural qualities after the second, third of fourth generation has passed. Seldom is a classic realized at the moment.

 

All photographs courtesy of Bill Timmerman

Last Updated on Monday, 23 November 2009 14:01
Read more...
 
Armon Choros Architektonikis - Chalkidos Street Residence in Larnaca, Cyprus Print E-mail
Monday, 16 November 2009 10:20

Armon_Choros_Chalkidos_01









The architects organized this introverted residence around an open courtyard, the core of which is inhabited by a body of water, intended as a central element that connects, either physically or visually, the different areas of the house.


A peripheral wall that encompasses the residence defines the shape of the project. While enclosing the open court, it opens up westwards towards the neighboring thicket. This ‘compact skin’ provides the desired privacy for the house while the southwest opening brings in desirable natural elements, such as the southern sun and the western air.

 

Last Updated on Monday, 16 November 2009 10:59
Read more...
 
Studio Giovanni D'Ambrosio - Under the Moonlight House in Victoria, Australia Print E-mail
Saturday, 14 November 2009 09:00

UNDER_THE_MOONLIGHT_HOUSE_07









The house is sited within the scenic surroundings, in the Dinner Plain, Victoria overlooking Mount Hotham. It integrates itself to the neighboring landscape, through use of natural material, locally available and that has traditionally been used local construction.




The house embraces in its shape the typological archetypes traditionally used by country-men and cowboys that lived in the area. A combination of stone, wood and metal was used both for structure and finish.

 

 

Last Updated on Saturday, 21 November 2009 17:37
Read more...
 
Bates Masi + Architects - Treehouse Print E-mail
Friday, 13 November 2009 07:52

Another neatly crafted little house from Bates Masi + Architects. This 2-level house, referred to by its' Owner as his "tree house", is situated in a dense grove of pines and hollies with a view of the bay from the second level.
Treehouse_01
The approach by a raised wooden walkway arrives at a walled deck and glass entrance. Two guest bedrooms, bath and guest deck are on the first floor with a steel stair leading to the living, dining, kitchen and Master Suite on the second floor.

Last Updated on Tuesday, 23 March 2010 08:19
Read more...
 
SsD architecture + urbanism - Big Dig House in Lexington, MA Print E-mail
Monday, 09 November 2009 08:08

As a prototype for future salvaging and recycling efforts, the Big Dig House reuses this discarded infrastructure as building components. These materials were not cut or altered in any major way in an effort to prove that infrastructure can be reused ‘as-is’ as well as to keep labor costs at a minimum. The result was a rough framing duration that lasted 3 days as opposed to 3 weeks if standard materials and techniques had been used.
big_dig_01
You might be familiar with Boston’s Big Dig, a megaproject that rerouted Interstate 93, the Central Artery that runs through the heart of Boston, into a 3.5 mile (5.6 km) tunnel under the city. Often overlooked is the massive amount of waste that accompanied construction at this scale, namely the dismantling of the existing and temporary roadways.

Last Updated on Monday, 09 November 2009 13:17
Read more...
 
Belzberg Architects - Skyline Residence in Los Angeles, Ca Print E-mail
Thursday, 15 October 2009 08:49

Perched atop a ridgeline in the Hollywood Hills, the presence of the Skyline Residence represents an honest approach to creating an environmentally sensitive building without sacrificing beauty nor budget.
Skyline_01
The pre-existing site presented a challenge in terms of constructability, the client presented the challenge of limited allowable expenses, and the architect was resilient to marginalize beauty and originality. The requirements of an architecture to satisfy each of these constraints are found in that which is constant and continuous at a given site.

Read more...
 
Taylor_Smyth architects - Sunset Cabin on Lake Simcoe, Ontario Print E-mail
Tuesday, 13 October 2009 06:16

Nestled into a slope on the southern shore of Lake Simcoe, this one room sleeping cabin is a simple but sophisticated Canadian bunkie, evoking the “primitive hut” of branches constructed in the wilderness.
TS_Sunset_Cabin_01
The clients desired a private retreat from the main cottage further up the hill that would also enhance their enjoyment of the surrounding landscape in a location previously used to watch the sunset.

Last Updated on Tuesday, 23 March 2010 08:13
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 10 of 20




© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.