Base Architecture – Munro House in St. Lucia, Brisbane QLD, Australia Print
Friday, 12 March 2010 07:58

Base_Architecture_Munro_05The proportions of this house have been dictated by the restraints of the site. A flood level two meters above natural ground and the 405m2 area of the site meant that this home had to be developed across three levels. Living occurs on the mid level and opens to both a rear deck and central courtyard deck to provide a connection to the outdoors where close proximity to the landscaped yard was not possible.

Base_Architecture_Munro_06Base_Architecture_Munro_07Opening up each of the floors with voids created a transparency unexpected in a building of three levels and ensured that a reference for scale was maintained. The transparency was further extended by the ability to glaze the entire front facade due to the privacy provided by the extra height from the street.
Base_Architecture_Munro_08
Base_Architecture_Munro_04This not only presents the home with extensive natural light but exploits the park view across the street and maintains surveillance to the surrounding neighbourhood. Materials were selected to ensure generally low maintenance with unpainted block work and metal sheet cladding making up the majority of the exterior.

Where maintainable materials are used these soften the overall feel and texture of the house and provide context to the general nature of the surrounding architecture.

Munro Residence was awarded an RAIA Regional Award in 2008 for Residential Buildings.

Materials
Concrete block, galvanised steel, fibre cement and hardwood timber

Completion Date
January 2008

Size
3767.37 ft2







Plans


Related Articles:

Last Updated on Friday, 12 March 2010 08:10