Bates Masi + Architects - House in Montauk, New York Print
Tuesday, 09 August 2011 07:30

From the same ArchitectsBates Masi Architects - Northwest Peach FarmBates Masi Architects - Northwest Peach Farm
This residence is primarily used when the clients’ extended family comes from England for long visits. They come to relax and to reconnect with their family and with nature, away from city crowds and...
Read More >>
Bates-Masi-Pryor-10The house occupies a hill in Montauk with a distant view of ocean. A site that the owners, a couple with two young boys, spent years to find.  It is the couple’s reprieve from their home in the city, to share the outdoor lifestyle with their family and to remember their teenage years together in Montauk.   The house design prompts the owners to interact with the surrounding environment, evoking experiences of camping.
Recently Posted

C.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest schoolC.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest...
The listed Sølvgade School built in 1847, close to King...
Bates Masi + Architects - House in Montauk, New YorkBates Masi + Architects - House in Montauk, New York
The house occupies a hill in Montauk with a distant...
Denton Corker Marshall  - Melbourne Museum Denton Corker Marshall - Melbourne Museum
The building is one of Melbourne’s recent landmarks, completed over...
3XN’s Museum of Liverpool3XN’s Museum of Liverpool
The new Museum of Liverpool that has just opened on...

Books that we liked

Fallingwater


FALLINGWATER

Edited by Lynda Waggoner

 


Bates-Masi-Pryor-18Bates-Masi-Pryor-11A departure from typical residential planning, the house is entered through multiple areas for different guests and occasions. Large glass doors slide open to the living, dining and kitchen area for a large gathering, a smaller scaled swing door for an occasional guest opens to the center hall with a view of the ocean, and a sequence of auxiliary spaces - beach equipment area, outdoor shower, sand and mudroom – create a seamless ritual from the daily activities for the family and friends.  In all living areas and bedrooms, glass doors and insect screens slide in and out from pocket walls, transforming rooms to screened porches or spaces completely open to the landscape.
Bates-Masi-Pryor-12
Bates-Masi-Pryor-13The living area, a double height space with kitchen, dining and living area, has thirty-six feet wide glass doors that pocket into southern and northern walls.  When open, the dining room becomes a picnic area and the living room fireplace becomes a campfire.  Multiple layers of bronzed metal fabric at the clerestory windows in the living area fold and unfold to adjust sunlight for optimal brightness & temperature of the space.  These operable architectural elements use the natural environment to create suitable living conditions.

Bates-Masi-Pryor-14Bates-Masi-Pryor-15 The house is environmentally friendly in its overall construction and planning with such specifics as geo-thermal heating & cooling, shading & venting systems, solar panels, organic finishes and materials.  Lending to the structure’s sustainability, the house is assembled, rather than built, with prefabricated foundation, panel siding and efficient built-ins minimizes construction debris or toxins such as concrete foundation tar on the site. With the owner’s initial premise of camping, the design and functionality of the house promotes a memorable experience for friends and family in the natural environment.
Bates-Masi-Pryor-17Bates-Masi-Pryor-16


 



Project details and credits:

Architects: Bates Masi + Architects

Location: Montauk, NY, USA

Lot Size: 1.6 Acres

Building Size: 3200 Square Feet

Photographs: Bates Masi Architects

Related Articles: