GLR arquitectos / Gilberto L. Rodríguez - CG House in Monterrey, México Print
Tuesday, 01 June 2010 06:58

GLR_CG-House-01

 

The CG House rests on a generous 17,250 sq. ft. site adjacent to the Sierra Madre Mountains. While the site’s steep slope presented a number of design challenges, the dramatic views it afforded of the city of Monterrey provided the architect with a number of opportunities as well.



From the street, two massive oak tress rise to provide privacy and welcome shade to the swimming pool terrace above. Due to the sloping nature of the site, a massive, exposed concrete wall defines and encloses the swimming pool and garden areas of the house and sets the tone for the design of the house itself, which is clad in brown/black volcanic stone, IPE wood, white stucco and steel.

 

 



Photographs by Jorge Taboada

 

GLR_CG-House-02
GLR_CG-House-03A wide exterior granite staircase lead to an intimate garden of palm trees. Directly ahead is a 12 feet-high dark oak door whose grand scale offers a hint of the dramatic scale of this 10,650 sq. ft. home that lies beyond, beginning with an entry foyer whose 15 feet-high walls are adorned with silver leaf. A massive sculptural piece of coconut roots, steel and rocks was designed specifically for this space.
GLR_CG-House-07
GLR_CG-House-05The living room, as well as the dining and family rooms, all have large windows with views of the garden, allowing daylight to penetrate deep within the spaces as well as creating a seamless interplay between the interior and exterior spaces. Also, within the house, subtle level changes between rooms not only add interest to the interior layout but these changes also reflect the site’s topography.
GLR_CG-House-04

GLR_CG-House-09In the private areas of the home, which is articulated through a long corridor, the occupants have access to a second garden, located at the highest point on the building site, which is less formal and more recreational.

GLR_CG-House-10GLR_CG-House-08Project details:

Built Area: 10 650 sq ft
Project Team: Enrique Salas, Tomas Güereña, Felipe González

Plans - Sections - Elevations


GLR_CG-House-06

Related Articles:

Last Updated on Tuesday, 01 June 2010 08:16