Guilherme Machado Vaz - Valley House in Vieira do Minho, Portugal Print
Thursday, 27 November 2008 03:13

For the architect, all the conception process of the Valley House started with the Valley without the house, or either. It started with the confrontation of the architect with natural space. At the root of his concept was the will to respect the local topography, while covering and utilizing the 10.000m2 of available area. He wanted a volume proportionate to the land. Far from being a lost object in the vast surrounding site, the house was shaped as a long and compact element that is well embedded in the ground.
Valley_house_01.jpg

Photographs: Leonardo Finotti

Site_plan.gif
“To decide the plant of the house, I recouped a traditional typology of the region. A great veranda occupies the center of the house while the remaining divisions organize themselves around it demanding its place. The simplicity and logic of the traditional typology allowed its adaptation in the time.”

The house is directed towards the Valley and the Mountain range, the swimming pool stands in the opposite side, in the roof with its vegetal covering. Vaz wanted a strong relation between the interior and the exterior but not a direct one, or either, there should be an ample visual contact but the physical transition from one space to the other could not be immediate for Nature in its entire splendor and the wild fauna imposed respect and even fear. Therefore, the big windows stand higher than the exterior level which transforms them into contemplation platforms. This level difference between the interior space and the exterior is enough to transmit comfort and security in days of absolute isolation.

Valley_house_03.jpgWhen the visitor enters the site he perceives the house hidden behind nature without any constructed way towards its entrance. Hiding its true form, the house gives a first impression of an element isolated in space. Walking through the land, the visitor gets to gradually discover the house, and is surprised when he sees it in its integrity. As explained by Vaz: “This element of surprise contributes to stimulate the observer and its perception of the relation between the space and the house. The architectonic experience is made to the base of sensorial stimulations. This project looked for, the best way that it could, to explore sensations through the perception of space.”

Valley_house_04.jpgValley_house_06.jpgThe entrance is a covered exterior space that gives access to the garage and to the interior of the house. The stairs lead to the entry hall that separates the veranda from the living room. In the living room we come across a great curtain that divides it in two distinct spaces, an introverted one, with the fireplace, and another one that opens to the exterior. This last one takes us by assault as the smashing sight of the mountain appears for the first time. In fact, the entire trip to the interior of the house is made with the mountain on your back, so you never get to see its beauty until then. Each space has a different relation with the surroundings which confers a unique identity to them. The opened veranda, protected by the trees, is a place of libation of nature, where we get lost inside ourselves.
Valley_house_05.jpg
Valley_house_07.jpgThe bedroom’s area consists of two identical nucleuses with a hall, two rooms and bathroom. The rooms have access to the back garden that leads to the swimming pool. Finally, to close the corridor and in coherence with the regional tradition, the kitchen and the dinning room are in the same space. It makes sense to appreciate the meal in the place where it is made, where the complexity of the flavors flow freely to create the perfect aura.

The house is made of concrete, used as a constructive and finishing element, searching a hard materiality and contrasting aesthetics with the chromatic and textural diversity of nature that encircles it. On the inside, this contrast is emphasized through the neutral color that coat walls and ceiling and by the ‘monotonous’ way that space is designed.
Valley_house_02.jpg
As the architect concludes: “Shelter was a question of survival for man, a turning point in its existence, the essential to continue. This house does not intend to be more than a shelter of body and soul. Without shelter, we are rocks in the rain.”
elevations.gif
Project Credits and Description:

Name: Valley House
Client: Júlio Machado Vaz

Location: Vieira do Minho, Portugal
Completed in 2005

Architect: Guilherme Machado Vaz
Consultants: SGPE, lda.
Contractor: António Dias Ribeiro, Lda.

Surface area: 350m2 (2,690 sqft)
Cost: 250.000 Euros ($ 325,000)

Photographs: Leonardo Finotti



Related Articles:

Last Updated on Thursday, 27 November 2008 03:32