Michael P. Johnson Design Studios - The Silverman Residence in Scottsdale, Arizona Print E-mail
Tuesday, 07 July 2009 06:01

MPJ_Silverman_01
The Silverman Residence, juxtaposed in a non-descript neighborhood in Scottsdale, Arizona renders itself as architecture.


Upon approach, the street side façade (North Elevation) is a composition of white stucco finished volumes which are unified by a cantilevered steel structural element painted black. The steel element comprises an entrance canopy to the North and a balcony to the South that overlooks a lap/reflecting pool, as well as, the man made lake of which the neighborhood surrounds.

Upon entering the residence, a soaring volume is immediately encountered providing views to both the lower and upper level of the residence. The only demarcation between the two levels is a simple glass railing, creating a spaciousness not normally introduced into residential construction.

All photographs courtesy of Bill Timmerman

MPJ_Silverman_02
MPJ_Silverman_05a In addition to the volumetric space, the extensive use of glass situated on the south façade provides views to the lap/reflecting pool and man made lake beyond. These southern views are experienced from all spaces within the residence.


The lower level contains the living, dining, kitchen and guest bedroom, all of which are surfaced with a 2’x 4’ full body porcelain tile imported from Italy. The polished tiles with their remarkable luster reflect the stationary objects placed upon them, most notably the brightly colored Italian furnishings. In correlation with the tile and furnishings, all of the storage and kitchen cabinetry was manufactured in Italy.


Another unique feature of the Silverman Residence is the u-shaped stair constructed of plate steel boldly painted black and yellow. The stair is softened by clear bamboo wood treads creating a transition between the lower and upper levels. At the apex of the stair, the bamboo continues to surface the entire floor of the master bedroom/home office suite.
MPJ_Silverman_04MPJ_Silverman_06a


Although this change in flooring material might seem to separate the two levels, further examination reveals the same Italian furnishings and cabinetry used below, thus unifying the two levels. In addition to the furnishings and cabinetry, the unification between the two levels is achieved via the extensive use of glass on the south façade, again providing southern views but from a different vantage point.


In conclusion: a limited material palette, clean lines and white washed walls, both inside and out, create a residence of continuity. The architecture, further enhanced by the formalized landscaping, breathes life into yet another neighborhood of mundane buildings.




Text courtesy of the architect.




Related Articles:

Trackback(0)
Comments (0)Add Comment

Write comment

security code
Write the displayed characters


busy
Last Updated on Wednesday, 08 July 2009 15:23
 
Follow us on Twitter
© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.