OFIS arhitekti - Alpine Hut in Stara fuzina, Slovenia Print
Thursday, 26 March 2009 04:41

ofis_alpine_hut_01.jpg
Ofis arhitekti produced a great example of the integration of a contemporary modern construction next to more traditional entities. A great proof that a contemporary house can distill the essence of a local traditional architecture while avoiding the simplistic imitation of the past.


The hut is situated in a small Alpine village, part of Triglav national park with very strict rules of construction and architecture design. The client bought the site together with existing construction permit for the generic project. Demand was not to change construction permit but change the elements of the house to suit his family, sustainable design factor and open the windows toward the views.

Photographs courtesy of  Tomaz Gregoric

ofis_alpine_hut_03.jpg
ofis_alpine_hut_02.jpgofis_alpine_hut_08.jpg

The volumetric architecture of the house with its 6 x 11 metres, 42 degrees pitched roof, external dimensions and material types, follows the parameters from the existing house.


Materials – the elements such as stone, wooden columns, facade patterns are taken from local environment with dialog on the surrounding typology.


Interior organisation suits the needs of the family and is very rational. Central staircase rotates around the fireplace that heats both floors. There are 3 bedrooms and bath with sauna on top floor with minimal corridor. Ground floor is one space room with kitchen; dinning and living, storage is under the staircase. The level is partly lower so window shelves act as sofa with views toward the mountains.
ofis_alpine_hut_07.jpgofis_alpine_hut_06.jpg
ofis_alpine_hut_10a.jpgofis_alpine_hut_10.jpg




ofis_alpine_hut_pln.jpg

Plans

ofis_alpine_hut_04.jpgofis_alpine_hut_05.jpg

ofis_alpine_hut_09.jpg
Sus
tainable Design aproach:
Large corner window was positioned toward the sun therefore in winter-sunny days no heating is needed.

Extra thermal isolation is put between the wooden cladding – both in exterior and interior, black foil that is put behind the wood absorbs the heat of the sun and transforms it onto the walls.

Upper floor is pushed over the ground floor and acts as sun protector in summer when sun is higher. Rain water is collected from the roof and transported through vertical pipes that are covered with wooden masks


Architecture Design team:
OFIS ARHITEKTI
rok oman,
spela videcnik,
andrej gregoric,
anna breda

Ofis_Student_apartment.jpg Check Out More Projects from OFIS arhitekti

 


Related Articles:

Last Updated on Friday, 18 December 2009 08:45