OS House, Racine, WI by Johnsen Schmaling Architects Print
Tuesday, 29 March 2011 06:42

Related Project SsD architecture + urbanism - Big Dig House in Lexington, MA SsD architecture + urbanism - Big Dig House in Lexington, MA
As a prototype for future salvaging and recycling efforts, the Big Dig House reuses this discarded infrastructure as building components. These materials were not cut or altered in any major way in an...
Read More >>

OS-House_JohnJMacaulay_01Located in an old downtown neighborhood in Racine, Wisconsin, this 1,900 square foot house for a young family demonstrates how a small, sustainable residence built with a moderate budget can become a confident, new-urban constituent and a harbinger of change.

One of the first LEED Platinum certified homes in the Upper Midwest, the house occupies a narrow infill lot along the edge of Lake Michigan, completing a row of residences built over the last century. Based on massing studies testing the building’s performance in relation to site constraints, program, accessibility to sunlight, shading, stormwater management, and vegetation, the building is a simple rectangular volume that mediates between the three-story mansion to the north and the mid-century ranch to the south.

 

Recently Posted

C.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest schoolC.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest...
The listed Sølvgade School built in 1847, close to King...
Bates Masi + Architects - House in Montauk, New YorkBates Masi + Architects - House in Montauk, New York
The house occupies a hill in Montauk with a distant...
Denton Corker Marshall  - Melbourne Museum Denton Corker Marshall - Melbourne Museum
The building is one of Melbourne’s recent landmarks, completed over...
3XN’s Museum of Liverpool3XN’s Museum of Liverpool
The new Museum of Liverpool that has just opened on...

Books that we liked

Fallingwater


FALLINGWATER

Edited by Lynda Waggoner

 


OS-House_JohnJMacaulay_02

Unlike the opaque nature of the adjacent homes, the main level glazing allows for a visual connection between street and lake. Portions of the compact mass were removed to create a number of outdoor rooms – an open entry court, elevated patios accessible from the upper level, and a shaded main level terrace, all confined within the boundaries of the rectangular volume itself. The upper part of the house is wrapped in a rainscreen of thin concrete panels suspended between a pair of horizontal steel channels, creating an eight-inch deep ventilated envelope with superior protection from the elements.

OS-House_JohnJMacaulay_03

 

Along the edges of the outdoor rooms, the façade system transforms into a delicate scrim of thin aluminum rods, subtly defining the spatial boundaries of these spaces without obstructing any views. A series of floor-to-ceiling apertures penetrate the façade system, their bright colors an unapologetic nod to the cheerful polychrome of the neighborhood’s Victorian homes.

OS-House_JohnJMacaulay_04


Related Articles:

Last Updated on Friday, 20 May 2011 12:24