Patkau Architects - Linear House in Salt Spring Island, British Columbia Print E-mail
Monday, 09 May 2011 08:07

Relateda|k|a architecture + design – House in Whistler’s Spring Creek, British Columbiaa|k|a architecture + design – House in Whistler’s Spring Creek, British Columbia
Building in a mountainous environment surely has its share of obstacles, but also opportunities to create a unique architecture solution that is proper to the site, its surrounding views, as well as th...
Read More >>

 

Linear_ext08

Linear House is located on a sixteen acre farm on Salt Spring Island, an island in the Strait of Georgia between Vancouver Island and the mainland of British Columbia, Canada. The property is bisected from east to west by a long row of mature Douglas fir trees. There is a gentle slope falling across the site from south to north. The south half of the site is an orchard containing a variety of fruit trees; the north half of the property is a hay field. There was an existing cottage on the property which has been sold and relocated to a neighbouring property. The existing barn, garage and studio buildings remain.

Recently Posted

C.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest schoolC.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest...
The listed Sølvgade School built in 1847, close to King...
Bates Masi + Architects - House in Montauk, New YorkBates Masi + Architects - House in Montauk, New York
The house occupies a hill in Montauk with a distant...
Denton Corker Marshall  - Melbourne Museum Denton Corker Marshall - Melbourne Museum
The building is one of Melbourne’s recent landmarks, completed over...
3XN’s Museum of Liverpool3XN’s Museum of Liverpool
The new Museum of Liverpool that has just opened on...

Books that we liked

Fallingwater


FALLINGWATER

Edited by Lynda Waggoner

 

Linear_site-diagram

Linear_ext04

Linear_ext07

The row of large Douglas fir trees is unusually situated, bisecting the farm. It stabilizes experience in that it provides a place to stand, to be ‘next to’, to locate position in the open fields. The trees themselves are textural, old, torn and windswept. They hold your attention and make you realize the time of the site, its existence over many, many years. They have a kind of old heart.  The impulse to site the new house next to these figures was both intuitive and immediate.

Linear_ext09


Linear_ext11

 

The new house slips into a narrow space between the line of existing fir trees to the north and several pockets of existing trees to the south. It extends 276 feet in a straight line along the south side of the fir trees. One side of the house faces the line of trees and water view beyond. On the opposite side a continuous covered walkway slides past the pockets of existing trees, edging an adjacent fruit orchard.

Linear_int13

Linear_int14

The orchard has been made more regular with additional fruit trees so that the clarity of the juxtaposition between the cultural landscape of fruit trees to the south, and the line of native fir trees to the north of the new house, is reinforced. The full extent of the house is never directly experienced from the exterior. That experience is of a dark stealth-like figure sliding in and out behind the screens of trees on either side.  At a parting of the trees on either side the length of the house is subdivided into a principal dwelling and guest quarters by a breezeway.

Linear_int01

Linear_int02

 

The exterior rainscreen of the house (walls, soffits, parapets, and ‘fins’) is clad in charcoal-colored fibre-cement panels which render the house almost invisible when seen against the dark green foliage of the firs. Interiors are described by a luminous inner lining made of translucent acrylic panels. In order to minimize cut panels, these translucent sheets establish the dimensional module for the project. Over forty fixed and operable acrylic skylights bring sunlight into the roof and wall assemblies during the day causing the interior liner to glow softly and irregularly. 

Linear_int04

Linear_int05

At night, fluorescent lights mounted within the skylight openings turn the entire interior into a luminous field. Areas within this overall luminous surround are subdivided and defined by the insertion of reinforced concrete fireplace masses and wood cabinet-like service spaces. Large glazed openings extending up to 78 feet and 28 foot cantilevered roof canopies at either end of the house are supported by a pair of 6 foot deep composite wood beams on each long building face. The numerous top hung sliding aluminum glazed door panels are suspended from these beams. Panels are fully retractable so that during the prolonged fair weather of Salt Spring Island the house can be transformed into an open-air pavilion, more shelter than ‘proper’ house.

Linear_int12

 

Linear_int11

 

Plans - Sections - Elevations



Linear_ext13Project details:

Project: Linear House
Dates: 2006-2009
Location:   Salt Spring Island, BC, Canada


Firm:  Patkau Architects Inc.  1564 West 6th Ave, Vancouver, BC, Canada.


Project Team: Greg Boothroyd , Christina Gray, Steffen Knab, Hiro Kurozumi, Renee Martin, John Patkau, Patricia Patkau, Peter Suter


Structural        Read Jones Christoffersen Ltd.

Envelope        Spratt Emanuel Engineering Ltd.
Contractor    G.Speed Construction Ltd.


Related Articles:

Trackback(0)
Comments (1)Add Comment
0
Underfloor Heating Installing
written by Underfloor Heating Installing, May 17, 2011
Wow! what a wonderful and beautiful piece of architectural skill. I really enjoyed visit here, you are doing such a great work.


Write comment

security code
Write the displayed characters


busy
Last Updated on Tuesday, 07 June 2011 05:58
 
Follow us on Twitter
© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.