Studio Granda - Hof residence, Iceland Print
Wednesday, 09 April 2008 02:29

hof_cover.jpg


Hof is a new country residence in the Skakafjörður fjord, less than 100km from the Arctic Circle in Iceland.

The spectacle of the location, its remoteness and special program fuelled a unique rapport between the client, contractor and architect resulting in a building that is in every respect a direct consequence of that collaboration.

 

 


 
hof_04.jpg


hof_01.jpg

 
The existing assemblage of buildings on the estate included a house, church, barn and cowshed clustered on a riverbank. Further inland are recently constructed horse stables. The wide fjörd has a mountainous rim punctuated with long valleys embracing the cliff islands of Drangey, Málmey and the graphic foreland Þórðarhöfði. The new residence is slightly removed from the old cluster on raised ground, with each room and space orientated to capture this magnificent panorama.


Externally the house rises from the tufted site as a series of sheer cedar and concrete walls that will weather according to the vagaries of the elements. The displaced grass of the field is reinstated on the roof and the surrounding meadow is cut and folded in earthworks of turf and stone that open ways to the entrance and terraces.

Hexagonal basalt pillars were excavated from the site during the preparations for the foundations and the external surfaces are paved in this material. Internally the same stone is used throughout the living and circulation areas.

hof_ground_floor.gif


hof_07.jpghof_06.jpg

hof_03.jpg
 

Most internal walls are of raw or painted concrete and the ceilings, doors and other carpentry are predominately of oiled sawn oak with steel details; a rustic palette offset by smooth painted planes.

In a gesture of refinement and escape the kitchen and bathrooms enjoy marble surfaces suggestive of more habitable latitudes whereas the larder’s glazed white tiles and basalt shelves reminds of the need to stash food for harsh winters.


Although dramatic views fill the interior the ambience is augmented by a secondary system of clearstory lights and other roof penetrations that orchestrate daylight throughout the house. The exception is the dogleg route between the living and bedroom wings where lighting is reduced to a few pinpricks.hof_02.jpg

 

 

 


 

hof_05.jpg
Project credits and information:

Client : Lilja Pálmadóttir & Baltasar Kormákur Baltasarsson

Architects : Studio Granda

Structural & environmental engineers : Víðsjá

Electrical services : VJÍ
Contractor : Trésmiðjan Borg
Size: 294m2
Completion: November 2006

 

All material, text and photographs in this article are courtesy of the architect


Related Articles:

Last Updated on Thursday, 10 April 2008 07:14