Suppose Design Office - House in Moriyama, Japan Print
Tuesday, 05 January 2010 08:57

Suppose_moriyama_01






The project is a great example of space optimization. It proves that the quality of space doesn’t need to suffer through confinement. Squeezed in a small and narrow site, space and natural light becomes precious resources, what the architect describes as ‘Architectural Values’.



The vertical circulation doubles up as a living area. Natural light is collected through skylights and carefully channeled vertically to illuminate the different spaces. Narrow areas around the edges of the houses are utilized for landscape and help to compensate for the lack of exposure to external view.

 

Suppose_moriyama_02
Suppose_moriyama_06Suppose_moriyama_06aIn their statement the Architects explain their concept: “The house in Nagoya has a room designed for plants. This unique building is located in a small and narrow site surrounded by other houses, so that it is hard to get nice views, well-sunlight conditions and other elements to create comfortable environment. On the other hand, because a client’s request was to have a vibrant garden, we proposed a room for plants, “garden room”.
Suppose_moriyama_07Suppose_moriyama_07bSuppose_moriyama_04The room exists in the house with planted greens, and it is suited along a living room located at the center of the 1st floor. The garden room has outside atmosphere with plants, stones filling the ground and sunlight coming directly from a rooftop, yet it is placed inside as one of rooms in the building. It was our goal to produce a closer relationship between inside and outside, a room and a garden, by using the space for plants as a part of interior at where people put furniture, books, arts and so on. Because of the green room with nature vitality, the house would keep changing and creating fresh energy, which could affect habitant’s daily life to be more rich and healthy, not like a house that is just getting old after it is built.
Suppose_moriyama_05Suppose_moriyama_08Suppose_moriyama_08aWe hope the garden house would become a chance to redefine “outside” elements such as a garden and a landscape for more comfortable house-environment, and then to recognize more variety of architectural values.”
Suppose_moriyama_11
Suppose_moriyama_12Suppose_moriyama_10

A view to from the outside gives a clear idea of the dimension of the project.


Related Articles:

Last Updated on Tuesday, 23 March 2010 08:16