Vandeventer + Carlander Architects - Mad Park Residence Print
Monday, 27 July 2009 07:28

VCA_Mad_Park_01Seattle based Vandeventer + Carlander Architects designed this attractive residence on  a steep slope corner lot within a prestigious neighborhood. Existing conditions included neighbors to the west and north, a busy arterial below, and a residential street to the east. Although the existing residence got demolished, the site requirements have established the vertical datum to which the new design responds.

VCA_Mad_Park_03VCA_Mad_Park_04The program required accommodating a family of six while serving as a platform for entertaining and displaying a growing collection of contemporary art. The concept of served and service spaces is the organizational tool used in plan to meet these requirements. The house is organized vertically by activity - children's on the ground floor, public on the main floor, and private family functions above.
VCA_Mad_Park_05aVCA_Mad_Park_05b
Service functions are located on the northern side within a volume defined by its external envelope of Corten rusted steel. This two-story enclosure accommodates the every-day needs of the family.
VCA_Mad_Park_10aVCA_Mad_Park_10bServed functions are developed in a "loft" like space on the main level. It is defined by extensive glazing on three sides, and structurally by a series of steel moment frames. This public space affords maximum flexibility for entertaining and display. Family functions on the upper floor are defined by an Alaskan Yellow Cedar skin. Developed as a rain screen, the siding wraps all six sides of this floating volume.
VCA_Mad_Park_08
VCA_Mad_Park_11bVCA_Mad_Park_11cFundamental to the concept of the house is a linear, light filled gallery. This space separates the served from service functions on all floors. Finally, a cantilevered office serves as a sculptural counterpoint to an otherwise rational plan.

VCA_Mad_Park_08VCA_Mad_Park_09


Related Articles:

Last Updated on Friday, 04 December 2009 14:19