Whitney Powers, AIA - River Road Residence in Charleston, South Carolina Print
Tuesday, 15 March 2011 06:15

Side Storya|k|a architecture + design – House in Whistler’s Spring Creek, British Columbiaa|k|a architecture + design – House in Whistler’s Spring Creek, British Columbia
Building in a mountainous environment surely has its share of obstacles, but also opportunities to create a unique architecture solution that is proper to the site, its surrounding views, as well as th...
Read More >>

view-across-pool-to-office
Built on a long, narrow site that is positioned between an expansive coastal landscape and a deep, second growth maritime forest. The clients wanted a very modern and very sustainable 5000-square-foot home/compound, including a four-bedroom “main” house with combination living/kitchen and dining/library areas, a master bedroom/home office suite, and a two-bedroom guest wing. The house embraces the outdoors through several elements such as a screen porch, second floor terraces, and a deck level pool.


The architect explains that the site gave him the opportunity to use forms and spaces to sculpt the compound into the landscape by breaking the spatial requirements into three distinct sections. The main house rests at the center, flanked on one side by a guest wing and on the other by the master bedroom/home office suite. The three sections form a U-shaped courtyard around a swimming pool. The three sections can be heated or cooled independently so that the entire compound doesn’t have to use energy if not in use.

Recently Posted

C.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest schoolC.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest...
The listed Sølvgade School built in 1847, close to King...
Bates Masi + Architects - House in Montauk, New YorkBates Masi + Architects - House in Montauk, New York
The house occupies a hill in Montauk with a distant...
Denton Corker Marshall  - Melbourne Museum Denton Corker Marshall - Melbourne Museum
The building is one of Melbourne’s recent landmarks, completed over...
3XN’s Museum of Liverpool3XN’s Museum of Liverpool
The new Museum of Liverpool that has just opened on...

Books that we liked

Fallingwater


FALLINGWATER

Edited by Lynda Waggoner

 

pool-side-with-guest-quarter-right

Road-facing-facade-left-corner

The site also allowed him to create two very different ways of experiencing the house. From the entrance road, which winds through the dappled shade of the maritime forest, the house presents a more solid, private face with fenestration that “hints at” what is behind the façade. No two windows are the same. The house’s seclusion in the landscape was also an inspiration to create a “labyrinthine” covered stone entry court tucked underneath the main house to the left of the garage. From there, a staircase rises to the main deck and entrance. The façade facing the approaching driveway features copper cladding that will mellow to a green patina in time, reducing the large home’s visual impact on the site.

pool-side-overlooking-green-roof


RR-green-roof

Beyond the more “mysterious” entrance, the opposite elevation is dramatically open to the landscape and waterway through an abundance of glazing, terraces and multi-level decking. Deep roof overhangs protect the interior from the harsh summer sun while the windows provide natural illumination and ventilation. The roof above the main house tilts upward to create space for clerestory windows that also provide natural ventilation and daylight.

Entrace-courtyard

 

living-to-kitchen

The entire compound’s modern vocabulary welcomed flat rooflines, which allowed the installation of a vegetated roof on the guest wing. The green roof will filter rainwater, provide excellent insulation and, when the plant materials mature, will create a colorful complement to the home’s natural setting. Other “green” technologies utilized in this project include: geothermal HVAC, foam-in-place insulation, windows constructed of reclaimed cypress, rain-screen wall construction, cistern for storm-water collection and landscape watering, efficient lighting, water-saving plumbing, materials with highly recycled content (salvaged cypress and cement panels for the shell), and paints with no volatile compounds that contribute to indoor air pollution.

master-bdrm-corridor

entry-axis

 

int-at-stair-wall-recycled-wood

In keeping with the client’s affinity for recycling, the architect used board paneling recycled from an old barn and a limestone sink carved from part of an old house destroyed by a tornado. The clients’ early American furnishings set up an interesting contrast with the sleek, contemporary exterior and add an element of “cozy.”

A juxtaposition of light and dark, refined and raw, severe and delicate, transparent and opaque, the compound is strikingly different from the “typical” residence built along the Low Country’s creeks and waterways.

Whitney Powers, AIA is the principal of Studio A Architecture in Charleston, South Carolina


Related Articles:

Last Updated on Friday, 20 May 2011 12:39