Arquitectura X - X House, in the Tumbaco Valley, Quito, Ecuador Print
Friday, 21 November 2008 01:59

House_X_03.jpg Arquitectura X went through the challenging task of designing this house before any site got allocated to the project. It pushed them in setting out an elemental scheme that could work both in both the urban environment of Ecuador’s capital, Quito and the valleys east of the city. They distilled their experience into an abstracted form, inspired by the work of Donald Judd that could be placed in any of the sites they would eventually find: an open ended box whose spatial limits would be the eastern and western ranges of the Andes.

house_x_01a.gif

Elemental scheme applicable to Quito and the valleys

“As we had no actual place, we looked to the spaces we felt our own, and found the patio as the essential place maker throughout our architectural history. On the other hand was our fascination for the prototypical glass house and its possibilities in our year round temperate climate.”
House_X_02.gif

Design Concept for X House

House_X_04.jpgHouse_X_06.jpg 


While the patio creates a sense of place it has to be enclosed in order to work, so the mountains can’t become the spatial limit. The glass house is perfect for that unlimited sense of space; the addition of a patio to the glass house gave the architects the chance to adapt to the different site possibilities.

The patio was defined by the separation of the private and public spaces; the service spaces and circulation could be added as a plug-in as needed depending on site conditions, further defining the patio. Finally this diagram could be fitted into the open ended box according to specific site conditions that would define orientation, size and proportion.



Building Materials and Construction

House_X_08.jpgConstruction and choice of materials were parallel considerations to the design concepts, and were decided on similar premises: a building system that could be modulated and would allow decision making based on varying budget and site conditions.
A light steel structure on a concrete plinth supports the rusted steel and plywood open ended box.

Circulation, service spaces, and the elements that make the house function are inserted in white and enclosed in polycarbonate for protection from the stronger western sun. All services run concentrated parallel to circulation, rain water is kept separate from drainage, it is surface collected, and flows down the rusted ends of the box into the ground.

Main materials:
Open ended box: 3 mm cold rolled steel, rusted and weather coated, for exterior planes.  9 mm varnished plywood for walls and ceiling inner planes and 15 mm varnished plywood for the floor plane (marine plywood for the outside)

House_X_07.jpgFunctioning elements:
Concrete floors polished and painted white. Drywall ceiling and partition walls, plastered and painted white. Sandblasted glass and polycarbonate partitions 8mm polycarbonate enclosure, translucent and ice finishes. 8mm single pane transparent glass with aluminium bracing and doors



Structure:

Reinforced concrete plinth and foundations, reinforced concrete ground floor slabs. Steel columns, 160 mm HEB sections, rusted and coated. Steel beams, 200 mm IPN and rectangular sections, painted, 150 mm rectangular section substructure, painted. First floor and roof, reinforced concrete slabs over steel deck, weatherproof white paint (with polyester reinforcement on roof)


Description and Credits:

Arquitectura X:
Adrian Moreno and Maria Samaniego

Completed in August 2007

Built area: 380 m2 including garages
Structural Engineer: Pedro Caicedo
Electrical Engineer: Pedro Freile
Services Engineer: Raul Cueva
Construction: Adrian Moreno. On site supervision: Carlos Guerra


Photographs: Sebastian Crespo

House_X_05.jpg


Related Articles:

Last Updated on Friday, 21 November 2008 03:54