Zack / de Vito Architecture - Laidley Street Residence in San Francisco, California Print
Wednesday, 29 April 2009 01:09

Laidley_Street_Residence_11.jpg












One of the recipients of the 2009 AIA Housing Award, the goal of this project was to create a modern, eco-sensitive, urban retreat that was kid tough and kid friendly.

The owners, a family of four, were both architect and builder.

Materials, details and connections are visible expressions of the design and construction. This is exemplified in the intricate staircase where water jet-cut steel stringers support translucent acrylic treads and risers.

Laidley_Street_Residence_01.jpg

Laidley_Street_Residence_06.jpgLaidley_Street_Residence_04.jpg






The house was designed and built using sustainable design principles. Energy efficiency, low consumption and low toxicity were key ideas.


As the Jury commented

« The architect poetically dealt with going from one level to the next in this vertically stacked home with the use of the beautiful translucent stair; additional use of these translucent materials for balconies and table is innovative.

The technology of using the panelized system, off-site construction, prefab panels and FSC certified wood are some of its many sustainable attributes that should be commended. 

Nice use of light and great use of a tight infill site! »


Laidley_Street_Residence_10.jpgLaidley_Street_Residence_08.jpgLaidley_Street_Residence_09.jpg


Project Credits

Project: Laidley Street Residence – San Francisco, California

Architect:   Zack / de Vito Architecture

Owner: James Zack and Lise de Vito

General Contractor:
Built Form Construction

Photographs © Bruce Damonte


Laidley_Street_Residence_07.jpg

Material for this article provided by the AIA.


Related Articles:

Last Updated on Monday, 07 December 2009 08:02