ZeroEnergy Design - English Residence in Orleans, Massachusetts Print
Written by Emile Chin-Dickey   
Monday, 10 May 2010 04:58

ZED_EnglishResidence-1This home was designed to replace a seasonal residence originally built in 1958. The new construction 2000 SF, 3 bedroom, 2 bath home features a roof deck, outdoor kitchen, green roof, and sustainable materials. The Energy Star-rated home also received a LEED for Homes GOLD certification from the US Green Building Council.

The scope required the replacement the original building with one that reflected the client’s modern sensibilities, embodied the client’s environmental philosophy, and provided modern-day amenities for the client’s planned retirement and full time relocation to the property. The following design solutions were developed:

The home’s exterior is composed of three forms delineated by both geometry and material. The first floor consists of the Red box, which features the kitchen, living room, breakfast nook, and the Orange Box, which features the first floor bedrooms and full bath. The second floor Cedar Box houses the master suite and study. The relationship between the orange and red forms allows for a front entry that leads directly to the lake front deck. This well traveled path is delineated in stone for additional durability while the rest of the living spaces feature bamboo flooring. The site’s autumnal color palette inspired the vibrant red and orange façade colors while the Cape Cod location influenced the ship-lapped cedar siding.


ZED_EnglishResidence-4
The client’s environmental philosophy is reflected in design’s commitment to energy efficiency. The building envelope consists of spray foam insulation and rigid insulation, which provides a tight wall free of thermal bridging. Further, the home is designed for passive solar heating: the Cedar Box’s roof overhang shades southern glass from unwanted heat gains from the high summer sun, but admits warming rays from the lower winter sun. The south-facing windows in the Red Box are shaded by mature deciduous trees that provide shade in the summer and sun in the winter when their leaves have fallen.

The home’s HVAC system provides an improved performance with a high efficiency condensing boiler and radiant floor heating. Indoor air quality is maintained with an allergen filtration system and a heat recovery ventilator, which provides fresh air but minimizes energy losses by exchanging heat between incoming and outgoing air streams. Finally, the home’s photovoltaic panels offset one-third of the home’s electricity use. These efforts yielded a 60% reduction in energy use when compared to a code-built equivalent home.
ZED_EnglishResidence-2The client’s expressed love of the site to sit outdoors and bird watch provoked two outdoor living spaces—a covered porch on the first floor and a second floor roof deck. The porch is an extension of the living room and dining room, both of which connect via large glass sliders. The second floor roof deck features a roof garden built to provide green vegetation at eye level when seated, an outdoor kitchen and grill, and unobstructed views of the surrounding tree tops for bird watching.

Though the client plans to use the master suite upon retirement, the home’s first floor bedrooms and ADA bathroom are well-suited for accessibility as the client ages.

Architecture Firm: ZeroEnergy Design is a Boston based architecture and mechanical design firm specializing in residential new construction and major renovations. The practice is committed to innovative and ecologically sensible design. Its multidisciplinary knowledge base enables the development of creative solutions that are in tune with a client’s lifestyle, aesthetic preferences and environmental ideology. www.ZeroEnergy.com


Related Articles:

Last Updated on Thursday, 26 May 2011 10:41