Bjarke Ingels and BIG - VM Houses Print
Tuesday, 22 January 2008 05:51

vm_01.jpg


The VM Houses, shaped like a V and an M when seen from above, is the first residential project to be built in the new district of Copenhagen known as Ørestaden.

The upcoming neighborhood is connected to the center of the city by the new metro system The manipulated perimeter block of the V building is clearly defined in its four corners, but opened internally and along the sides. The vis-à-vis with the neighbouring M house is eliminated by pushing the slab in its centre, ensuring diagonal views to the vast, open fields around.

 

VM_02.jpg

VM_site_plan.gif

The building volume provides optimal air, daylight and views to all apartments with triangular-shaped balconies characterizing the south facing facade. All apartments have a double-height space to the north and wide panoramic views to the south. 

People can access the apartments from a central corridor that cuts through the building volume and opens up towards daylight and views at each end. The corridors create connections to elevators and staircases and function as a local community where people can meet spontaneously and children can play. The central hallway function as a public space, imitating random bullet holes penetrating the building.

vm_typologies.gif

 

VM_06.jpg

 

A similar logic of the diagonal slab is used in the M building, although in this case it is broken down into smaller portions. Here, the typology of Le Corbusier’s Unité d’habitation is reinterpreted and mutated: the central corridors are short and receive light from both ends. Individual terraces are all on the south facing side of the building, and the roof terrace can be reached from the central corridors.

 

The apartments are characterized by the interaction of mutually complementing rooms - with double-height studios near kitchens and living rooms, with large and open rooms that can be broken down into smaller ones and spatial attics which are naturally lit.

 

The VM Houses are made up of simple but exquisite materials with large glass facades framed by fancy wood. VM_09.jpgFloors are made up of solid oak wood, and dark, hard wood have been used for the balcony floors. Walls and ceilings appear with a somewhat raw finish in white concrete, and all internal stairs and handrails come in white painted steel. All the apartments’ external walls are made up of glass.

 

As the first residential project in the area, it was important to create an inviting environment. To provide public space around the buildings, the V volume is raised on five metre high columns, opening up the courtyard to the park area on the south side while the facades are articulated with niches and angles, creating a series of informal meeting places.

 


VM_04.jpg

 

One of the most important aspects of the scheme for this residential project was to focus on the development of diverse apartment typologies, ranging from single-floor plans to triplexes. The 114-unit V building is composed of 40 different apartment types, while the M building with its 95 units contains 40 typologies.

 

Project Credits

VM_08.jpgARCHITECTURE PLOT = BIG (Bjarke Ingels Group) + JDS
Partner-in-Charge:     Bjarke Ingels, Architect
Collaborator: Julien De Smedt
Project Leader: Finn Nørkjær
Project Architect: Thomas Christoffersen
Project Manager: Henrick Poulsen
Contributors: Alistair Wiliams, Anna Manosa, Anne Louise Breiner, Annette Jensen, Bent Poulsen, Christian Finderup, Claus Tversted, David Zahle, Dhairya Sheel Ramesh, Dorte Børresen, Henning Stüben , Ingrid Serritslev, Jakob Christensen, Jakob Lange, Jakob Møller, Jakob Wodschou, Jørn Jensen, Karsten Hammer Hansen, Mads H. Lund, Marc Jay, Maria Yedby Ljungberg, Nadja Cederberg, Nanna Gyldholm Møller, Narisara Ladawal, Ole Elkjær-Larsen, Ole Nannberg, Oliver Grundahl, Sandra Knöbel, Simon Irgens-Møller, Sophus Søbye, Søren Stærmos, Xavier Pavia Pages

CONTRACTOR HØPFNER A/S

CONSULTANTS

Structural:    MOE & BRØDSGAARD
Mechanical:    MOE & BRØDSGAARD

 


Related Articles:

Last Updated on Tuesday, 24 May 2011 10:59