Busby Perkins+Will - The Silver Sea Redidential Project in Vancouver, BC Print
Friday, 16 January 2009 03:09

SilverSea_AtNight.jpg


The Silver Sea Development, located between Vancouver’s Granville Street Bridge and George Wainborn Park, is a unique residential development designed to achieve a high level of architectural and urban design standard.



The design of the building incorporated advanced green building strategies that resulted in a reduction in the level of energy and water consumption and mitigation of the project’s overall environmental impact.

Suites are oriented facing south, taking advantage of views across George Wainborn Park and False Creek. Accordingly, while the building is aligned to the city grid along its north and east faces, the south-facing sides feature a lighter, more transparent treatment.

Spacious balconies function as sunshades for floors below, and are finished to express distinct outdoor living areas and to allow interaction with the adjacent park and marina. The building’s west corner features a 160 square metre commercial retail component that opens directly onto Vancouver’s sea wall walkway.
SilverSea_GreenRoof.jpg
With floors four through nine gradually stepping back, the building reflects the nautical influence of its marina-side location. This theme is echoed in the project’s landscaping, most notably in the “moat” of collected rainwater which runs along the building’s north face. The project’s sculpture and detailing serve a similar purpose. Private entrance bridges to ground level suites cut through a series of island planters containing bamboo and reeds, aiding in water filtration for the building and site water runoff.

In its site, orientation, massing, form and material palette, the Silver Sea provides an intimate connection to its surrounding marine and park vernacular. With its location at the epicenter of Vancouver’s urban model - at the crossroads of the ocean’s tranquility and the surrounding density of Vancouver’s downtown peninsula - the Silver Sea provides a distinct addition to the neighborhood’s urban fabric.

Both photographs courtesy of Enrico Dagostini


Related Articles:

Last Updated on Friday, 20 November 2009 16:23