Studio Daniel Libeskind - The Royal Ontario Museum Print
Friday, 25 January 2008 02:22


Cover(c)Royal Ontario Museum.jpg Located in Toronto, Canada, this Renaissance ROM project entails renovating ten new galleries in the existing historical building and creating an extension to the museum:  the Michael Lee-Chin Crystal.

The new extension provides dynamic new architecture, the creation of a great public attraction and 100,000 sq. ft. of new exhibition space.  Situated on one of the most prominent intersections in downtown Toronto, the Museum becomes a dynamic center for the city.  SDL is working on this project with Van Bolts.  The Extension opened in June 2007.

 

east elevation(c)Studio Daniel Libeskind.gif

Royal Ontario Museum(c)Royal Ontario Museum.jpg

 

In addition to carrying out the renovations to the existing buildings of the Royal Ontario Museum (ROM), Studio Daniel Libeskind, in a joint venture with B+H Architects, has created a new wing for the Museum, the Michael Lee-Chin Crystal.  Approximately half of this building is devoted to gallery space, while the ground floor will feature a spacious new entrance and lobby, as well as a new retail shop accessible directly from the street.  Also included are three new restaurants, the most spectacular of which is located on the Crystal’s fifth floor, which cantilevers over the existing West Wing galleries and provides panoramic views of downtown.



The Michael Lee-Chin Crystal derives its name from the building’s five intersecting volumes, which are reminiscent of crystals.  The intersection of two of the crystals, each of which is dedicated to new galleries, creates a void, known as the Spirit House.  Essentially a large atrium rising from below ground level to the fourth floor, and containing a number of criss-crossing bridges at various levels, the Spirit House is intended to be a place for visitors to reflect upon the exhibitions they have experienced in one of the gallery spaces before moving on to the next.  A fourth crystal, known as the Stair of Wonders is dedicated to vertical circulation but also features exhibition vitrines at the landings.  A fifth crystal houses the major new restaurant. 

The intersecting spaces of the Michael Lee-Chin Crystal create a variety of atriums at different levels, affording views into galleries and other spaces within the Museum.  One large atrium, known as the Gloria Hyacinth Chen Court, separates the new construction from the the Royal Ontario Museum’s existing heritage building and provides a nearly complete view of the restored heritage facades.

The main entrance to the Museum, formerly accessed from Queens Park, has been moved to the Lee-Chin Crystal, on Bloor Street.  The ground floor, which includes ticketing, coat check, member services, the new shop, and event spaces, has been designed to function as an extension of the new public plaza at the front of the building, inviting the public into the Museum and affording uninterrupted access from the outdoors, through the space of the Crystal, to the existing heritage building.

The Lee-Chin Crystal building envelope consists of two layers, a water-shedding skin covered by champagne-colored anodized aluminum extrusions that shimmer in the sunlight and in the nighttime glow of the city.  Approximately 20 percent of the façade is pierced by stunning windows that provide views out of the building, but also into the building and the galleries, thereby furthering the link between the Museum and passers-by.

sketchROM02(c)Studio Daniel Libeskind.jpg As explained by the Architect: "The program of the Royal Ontario Museum provides a wonderful opportunity for dramatic new architecture and the creation of a great public attraction.  The centrality of the site intensifies the profound relationship between history and the new, between tradition and innovation.  The historical buildings, complemented by forward-looking and bold architecture, form an ensemble which regenerates the urban significance of the Museum, solves the complex functional issues, and dramatically improves exhibitions, facilities, programming and amenities.  The Crystal is an interlocking form which turns this important corner of Toronto into a luminous beacon--a veritable showcase of people, events and objects, transforming the entire museum complex into a world-class destination.

The visitors enter into a spectacular atrium in which the two themes of the Museum, Nature and Culture, are distinctly thematized through the interlocking spatial volumes with tantalizing glimpses of the exhibitions above.  The entire ground level is unified into a seamless space from North to South and from East to West.  The resulting clarity of circulation and access creates a transparency in which the inherited architecture and new construction form an equilibrium of imaginative unity.

This building tells a unique and a particular story which crystallizes the ROM’s programmatic content and the singularity of the site.  The Crystal transforms the character of ROM into an inspired atmosphere dedicated to the resurgence of the Museum as the dynamic centre of Toronto."

ROM illuminated(c)Royal Ontario Museum.jpg

Royal Ontario Museum: Competition: 2002, Completion: 2007, Opening: 2007

Client: Royal Ontario Museum


Building Address: 100 Queen's Park - Toronto, Ontario - M5S 2C6 - Canada
Building Area: 18,600 sq.m. (186,000 sq.ft)
Building Details: 7 Floors, 7 New Galleries, 8 Renovated Galleries (to date), 3 New Restaurant, 1 Retail Space, Lobby, Offices, Support Spaces
Structure: Steel structure with aluminum cladding and glass facade.

Credits:
Joint Venture Partner: Bregman+ Hamann Architects
Contractor: Vanbots Construction Corp
Structural Engineer:  Arup (London), Halsall
Landscape Architect:  Quinn Design Associates
Mechanical Engineer:  Arup (London), TMP
Electrical Engineer:  Arup (London), MBII
Heritage Consultant:  ERA
Acoustic Consultant:  Valcoustics
Life Safety Consultant:  Leber/Rubes Inc.


Related Articles:

Last Updated on Monday, 21 December 2009 16:04