Parasite Studio - San Paolo Bank in Baia Mare, Romania Print E-mail
Written by Andrei Margulescu   
Tuesday, 23 February 2010 07:19

parasite_sanpaolo_01

The new office of San Paolo Bank in Baia Mare is located on the Unirii Boulevard, line connecting the new center with the south entrance of the city and featuring newly built edifices, as well as buildings currently under construction.


The area has no unitary structure due to the lack of an existing consistent building body, on one hand and, on the other hand due to the failure to observe unitary regulations for the already built constructions.

 

 

Photographs: Andrei Margulescu

parasite_sanpaolo_03
Despite the fact that the building does not propose a new function in the context, it brings unusual urbanistic and formal coherence. The proposed scale contradicts the trend of forcing the height and the land take, risking to become a rule in urban areas facing densification. The unit is withdrawn from the street line, becoming the background for an expanding public area.
parasite_sanpaolo_04The structure is fairly simple, extracting its power from the tension between two main volumes, a basic one, covered with stone, and a second one, partially supported by the first and suspended, processed more easily, with glass and plastered areas. The consequential image is dual, the two bodies conveying the robustness of the program, as well the fineness of an insertion in a stressed context.
parasite_sanpaolo_09aparasite_sanpaolo_10parasite_sanpaolo_06The reference of the bow window interpreted in contemporary manner is materialized in the console of the meeting hall from the back façade, and its volume strengthens the tension brought by the lack of bearing points, becoming the pendant of the robustness of the unit covered by stone. The design highlights the specificity of the program, as well as the artless of the insertion in the outdoor, public, semi-public or private area.

parasite_sanpaolo_08

Plans and Elevations:


Project details and credits:
Project name: SanPaolo Bank
Location: Baia Mare , Romania
Built area: 785 m2
Architecture: BalthasarH [ arh. Boltres Cristian Valentin ] Parasite Studio [ arh. Wenczel Attila ]
Structural Engineering: LBS Plancostruct [ ing. Lannert Cristian ]
Client: SanPaolo Bank Romania


Trackback(0)
Comments (0)Add Comment

Write comment

security code
Write the displayed characters


busy
Last Updated on Wednesday, 24 February 2010 13:55
 
Follow us on Twitter
© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.