schmidt hammer lassen architects - Birkerød Sports and Leisure Centre in Birkerød, Denmark Print
Monday, 14 September 2009 05:12

002



Birkerød’s new sports and recreation centre is a multi-purpose hub in Birkerød’s public space. The site is elongated and has two very distinct sides: an urban side with traffic circulating, and a green, recreational side.




The project covers the new build of a multi-purpose sports hall, an activity foyer, a fitness centre, dance studios, a balcony for children and young people and the erection of a covered football stand. It also includes the refurbishment of the existing stadium building.

001
Site_plan_small

Site Plan

All the functions are clustered in a single legible centre where an extended, un¬dulating skin of silk printed glass reveals the sports hall’s functions, creating an elegant, transparent, unified whole. The striking roof profile signals movement and activity.
004003The centre is set over three levels: the lower ground floor which is on a level with the playing fields and the lower level of the sports hall; the ground floor which is on a level with the street and the upper floor of the sports hall; and the first floor, which is the top level of the centre.
006
P015roject credits and details:

Address/ Bistrupvej, Birkerød, DK
Area: New build 8.000 m2.  Refurbishment: 1.200 m2
Construction cost: /€ 29,5 million/£ 23,4 million
Construction year: 2005-2008

Client:  Birkerød Municipality

Architect: schmidt hammer lassen k/s

Landscape architect: schmidt hammer lassen k/s

Engineer: Moe & Brødsgaard Consulting Engineers

Prizes: Chosen by the Cultural Canon Committee for Design and Handicraft for the facade system made in collaboration with Fiberline Composites A/S


Related Articles:

Last Updated on Monday, 14 September 2009 05:33