2010 AIA Small Project Awards - Architecture in the Public Interest - SplitFrame; Portland, Connecticut North Studio at Wesleyan University Print E-mail
Wednesday, 21 July 2010 08:05

 

SplitFrame; Portland, Connecticut

North Studio at Wesleyan University

platform_overview_full_sizeSplitFrame is a wildlife viewing structure designed and constructed to maximize environmental exposure while minimizing impact, both in construction and over the projected life of the structure. Sited in a publicly accessible wildlife sanctuary, the core of the project consists of two integral pieces - a floating Observation Deck and an elevated Viewing Station - connected via a hinged staircase, allowing the Observation Deck to rise and fall with the seasonal change in water levels.
SplitFrame-1The project is situated at the end of a long berm, a vestige of the site’s former use as a commercial cranberry bog.
view_from_top_full_sizeThis existing berm was integrated into the project as an access path, drawing visitors out over the water, under the Viewing Station, and onto a ramp to the Observation Deck. Informed by research on sustainable construction technologies and building materials, design precedents, and the project’s 19-acre site, SplitFrame was undertaken as a pro bono collaborative research/design/build project by 15 undergraduate students, their architecture studio instructor, and a local, non-profit client. The two platform components provide an immersive site experience, bringing visitors out onto the water, and offering an overview of the sanctuary from the maple tree canopy above.
view_near_ramp_full_sizeConstruction Cost in whole dollars 20,000
Photographs by Elijah_Huge_North_Studio



Last Updated on Friday, 27 May 2011 14:38
 
© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.