2010 WINNERS - Design Exchange Awards in Canada - Interior Design-Temporary or Portable Print E-mail
Friday, 26 November 2010 00:00
Recently Posted

C.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest schoolC.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest...
The listed Sølvgade School built in 1847, close to King...
Bates Masi + Architects - House in Montauk, New YorkBates Masi + Architects - House in Montauk, New York
The house occupies a hill in Montauk with a distant...
Denton Corker Marshall  - Melbourne Museum Denton Corker Marshall - Melbourne Museum
The building is one of Melbourne’s recent landmarks, completed over...
3XN’s Museum of Liverpool3XN’s Museum of Liverpool
The new Museum of Liverpool that has just opened on...

Books that we liked

Fallingwater


FALLINGWATER

Edited by Lynda Waggoner

 



Interior Design – Temporary or Portable

Gold
Designers: Hariri Pontarini Architects, Ellis Don: Construction Management, Infinite Stage Design: Production, Event & Talent Management, Operations, Lord Cultural Resources: Programming & Creative, Nüssli: Construction
Project: Ontario House at the 2010 Vancouver Winter Olympic Games

The Ontario Pavilion (Ontario House) for the Vancouver 2010 Winter Olympic Games was designed as a physical and experiential gateway to Ontario.
06_01_Gold-ontario-house-1
Evocative, light, shimmering and seductive; Ontario House provided a unique impression of Ontario’s lively character. With an exterior translucent screen projecting varying degrees of visibility, the structure prompted visitors to shift their perception of what defines transparency. As a founding metaphor, Ontario House references Niagara Falls—one of Ontario’s most recognizable icons, and foremost gateways to the province. The Pavilion’s exterior enclosure mimics this energetic flow and misting of water, creating a lively shimmering surface to seduce visitors inside. This Pavilion has been designed to come alive, changing with different light and mood.

The branded message of Ontario (“Play, Live, Succeed”) showcased the creative renewal and flourishing of this province and its citizens. The exterior of the Pavilion was richly animated through the innovative use of a systematic array of continuously up-lit, fabric wrapped panels and curtains of cable rope, integrated with medium resolution digitized LED array walls, capable of displaying large-scale panoramic videos and messaging.

06_02_Gold-ontario-house-2The interior event space—universally accessible—was designed to be completely flexible, while at the same time providing an adaptable and sustainable venue for all activities during the 2010 Vancouver Winter Olympic Games.

Gold
Designer: AEDIFICA with SID LEE
Project: MÜVBOX

With the MÜVBOX, you get upscale fast food in a small environmental footprint, that can be installed almost anywhere, just like snack carts and has seating like a diner but dazzles like no other.
06_03_Gold-muvbox-1
Created out of a recycled shipping container and powered by solar energy, this first application of the MÜVBOX concept in Old Montreal is a modern day reinvention of the old-fashioned canteen.

Each night the MÜVBOX vanishes back into its box becoming an object of modern art through the colorful frescoes on its walls, and unfolds early the next morning at the touch of a button. In less than two minutes the pop-up restaurant opens with a full kitchen, counters and terrace. MÜVBOX made its debut in the Old Port of Montreal.
06_04_Gold-muvbox-2
Inspired by its predecessors and the Push Button House installation at the 2006 Venice Biennale. This cutting-edge box is made of recyclable and sustainable materials, solar power, local products and eco-friendly efficiencies, all of which are key ingredients of the MÜVBOX brand.

Bronze
Designer: Munge Leung
Pears on the Avenue – Sales Office

06_07_Bronze-sales-office-2


The Sales Office for Pears on the Avenue sits at the very apex of the City’s two most commanding neighbourhoods; Yorkville and The Annex, where the actual boutique condominium will be built.

The soaring ceilings and expansive windows of the Sales Office structure give a sense of the building’s architectural structure and its tremendous sense of openness and airiness.

The design objective of the Pears on the Avenue Sales Office was to reflect the style of the development’s architectural building with its clean, modernist silhouettes that are distinctive and give a timeless sense of warmth and sophistication.

Metal frame details inside the Sales Office finished in a cool white tone becomes an iconic element that is also a highlight of the brilliant architectural composition that defines Pears on the Avenue. Bronze-sales-office-1





Bronze

Designer: Burdifilek
Project: Thompson Sales Centre


06_09_Bronze-Thompson-2The Thompson Residences, located in Toronto’s Downtown art and design district is a new condominium development across the street from the Thompson Hotel; the Group’s first international property.

The design concept required the articulation of an atmosphere that is a concise expression of the lifestyle characterized by the Thompson Hotel Group. The Presentation and Sales Centre needed to reflect and communicate the lifestyle buyers can expect from this caliber of development.

Designed to appeal to the urban sophisticate, the concept behind the Thompson Residences Sales Centre explores a unique aesthetic language, challenging how a condo sales centre should look and feel.

Every detail carefully considered to maximize the impact and fully communicate the branded lifestyle.

The interior space is carved into four distinct areas: the entry, lounge, closing area and model suite; each devised from a singular vocabulary. The Thompson Residences sales centre was executed in a short 5-week timeframe, made possible by the fact that it is housed in a temporary tent, a very unconventional approach for this type of development.
06_08_Bronze-Thompson-1
With a nod to the curb appeal of the future development, the firm’s uniquely creative approach provided a framework within which to transform the tent into a sculptural statement that stands out in the surrounding urban landscape.






Honourable Mention
Designer: Iain Stewart
Project: Moncer Showroom
06_11_HM-moncer-showroom-2

Moncer is a high-end flooring company that has remained a family business since its inception eight years ago.

By building their own custom-designed showroom in the town of Jordan—deep in the heart of Ontario's wine region—the company intended to transform the process of shopping for flooring into a destination.

The resulting showroom was designed to both display the company's products and open the consumer's imagination to the possibilities inherent in its wares.

The Moncer Showroom is composed almost entirely from Moncer flooring and paneling products, marking it a rare example of function merging seamlessly with form. The company's decision to build the space, literally, on the strength of its own wood imparts a unique degree of confidence. It is a unique blend of advertising, architecture and interior design.
06_10_HM-moncer-showroom-1






Click below for more awards.



Last Updated on Friday, 26 November 2010 16:37
 
Follow us on Twitter
© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.