2009 Design Exchange Award Winners in Canada - Page 3 Print E-mail
Friday, 27 November 2009 00:00
WHotel_6WHotel_7

Interior Design – Commercial

GOLD



Project: W Hotel Downtown Atlanta

Designer: burdifilek

Client: W Hotel / Barry Real Estate

The firm was commissioned by W Hotels to design the interiors of their first Hotel and Condominium complex in downtown Atlanta.

The objective was to create a modern interpretation of a park oasis in the centre of the financial district and the capital of the ‘New South.’ Scale and proportion play off one another in the double-height ground floor space; clean lines are complimented by sumptuous textures and rich tones, accented by sculptural elements throughout.

The unconventional materials palette is designed to inspire excitement and elicit a refined sense of discovery. Local and international artisans were commissioned to create signature art installations throughout the hotel; collaborating with the interior design firm to create unique points of memory within the space, using unconventional materials in distinctive ways.

The design perfectly reflects the W Hotel brand values, positively contributing to the corporate brand positioning and providing a consistent brand image.


ScandinaveLesBains_6ScandinaveLesBains_7

Interior Design – Commercial

Silver

Project: Scandinave Les Bains vieux-Montreal

Designer: Saucier + Perrotte Architectes

Client: Gestion Rivière du Diable Inc.

The new spa is positioned at the ground level of a historic building. GRD and the architects used an experigram model to map guest experiences at every point of contact, from reception to massage room, bath to lockers.

Some of the systems and technologies used include: waterless urinals that minimize water consumption, hot tubs heated 85% by energy recovered from the ventilation and dehumidifying system, locker technology with programmable bracelets that are reusable, combining ease of use with enhanced security for guests.

Visitors are immersed in an environment where walls, floors and ceiling are slightly angled according to a notion of interior topography. Depressions in the floor level generate basins of water for bathing and volumes emerge from the ground to sculpt interior zones for the sauna and steam bath.

The new spa has had an immediate impact, strengthening its brand position, as the leader in thermal therapy and relaxation in the city.


Sub-ZeroWolf_6Sub-ZeroWolf_7

Interior Design – Commercial

Bronze

Project: Sub-Zero Wolf Showroom

Designer: Cecconi Simone

Client: Maroline Distributing Inc.

The project is a 4,000 square foot showroom for Sub Zero and Wolf, manufacturers of high-end residential appliances.

Since opening, several multi-unit residential projects have been secured, events have been ongoing and walk-in traffic is high. The products are presented in the Fire + Ice Gallery, separating them into cooking + refrigeration. Framed by ‘fire red’ and ‘ice blue’ back-painted glass, the consumer’s eye is drawn to the product as it would be in a gallery; there are no visual distractions created by conventional millwork or cabinetry.

Beyond the gallery, functional zones replicate how products would be found in the home. An enclosed working kitchen allows guest chefs to showcase the products in action. Consumers are invited to participate in cooking or simply observe the activity.

The building in which the showroom is located is certified as LEED Silver. The showroom meets and/or exceeds this certification.




GuelphOffice_06GuelphOffice_07

Interior Design – Commercial


Honorable Mention

Project: Stantec Guelph Office

Designer: Stantec Architecture Ltd.

Client: Stantec Consulting Ltd.

The objectives of this project were to: transform and re-purpose an industrial warehouse into a functional and comfortable work place; create a flexible, durable and sustainable working environment; and promote interaction and communication among staff.

The re-purposing of a light industrial building allowed for substantial reduction in leasing rates. The 19,491 square foot space was designed in a series of bands that establish major spatial zones and thresholds between the public and private spheres of scientific consulting.

A centralized café, library and open meeting room facilitate interaction among the often reticent scientists. Senior and junior staff are commingled throughout the space, promoting interaction and mentoring in a supportive and non-differentiated environment. Operating costs were reduced using a high efficiency and smart HVAC system, occupancy sensors and low flow fixtures.

This project repositioned the client at the top of the environmental assessment/consulting field.





Murale_6Murale_7

Interior Design – Commercial



Honorable Mention

Project: Murale

Designer: burdifilek

Client: Drug Mart


The scope of this project was to design an entirely new retail concept for the Canadian marketplace.

The offering includes a range of over two hundred cosmetic, fragrance and skincare collections, a pharmacy and dermatological skincare products, as well as personalized beauty services. The design approach was to create a continuous sense of discovery that unfolds as the consumer walks through the space.

An architectural framework was designed allowing for total flexibility within that framework to accommodate the individual merchandising needs of vendors and products from around the world. Floor and wall fixtures are all designed to be self-serve, providing the shopper with easy access to all the merchandise. Innovative lighting treatments were implemented while still adhering to strict energy consumption regulations.

The absence of traditional aisles has the additional benefit of making the space easy to navigate for all, especially for those with strollers or who are in wheelchairs.

Next  Interior Design-Temporary >>


Last Updated on Friday, 27 November 2009 09:50
 
© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.