3LHD - Green Pavilion / Restaurant in Zagreb Print
Wednesday, 13 April 2011 15:38

Side Story3LHD - Zamet Centre in Rijeka, Croatia3LHD - Zamet Centre in Rijeka, Croatia
Situated in the Croatian coastal city of Rijeka, the new Zamet Centre is a multi-purpose comunity edifice,  hosting, mainly, a 2380-seat sports hall, the local community offices, a...

3LHD_187_Green_Pavilion_Restaurant_render_by_Boris_Goreta_01The most important element and the inspiration for this project is the location itself, with extremely high quality existing vegetation densely distributed throughout the plot and gradually diluted out toward the eastern edge. The idea of the new Pavilion / Restaurant is to construct a space by mapping the area of high quality trees and to define the remaining territory for construction. By raising this "cut" green territory in the air the space “below” is created. The basic formal and functional element and a seasonal regulator of light is so-called “vegetative” canopy that has been formed along the entire edge of the roof.

Recently Posted

C.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest schoolC.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest...
The listed Sølvgade School built in 1847, close to King...
Bates Masi + Architects - House in Montauk, New YorkBates Masi + Architects - House in Montauk, New York
The house occupies a hill in Montauk with a distant...
Denton Corker Marshall  - Melbourne Museum Denton Corker Marshall - Melbourne Museum
The building is one of Melbourne’s recent landmarks, completed over...
3XN’s Museum of Liverpool3XN’s Museum of Liverpool
The new Museum of Liverpool that has just opened on...

Books that we liked

Fallingwater


FALLINGWATER

Edited by Lynda Waggoner

 

3LHD_187_Green_Pavilion_Restaurant_concept_by_3LHD_01


3LHD_187_Green_Pavilion_Restaurant_concept_by_3LHD_02

Open atrium spaces, which let the light enter all parts of the building and provide visual and physical connections with the natural environment, are created to enhance transparency in the area around the trees. The large entrance atrium is the main entrance Plaza, a meeting place, an open terrace and a main entrance to all building spaces. Two main restaurants (canteen and à la carte) are located next to two main building atriums. The canteen space is oriented to the Forest Park and the sliding doors enable its expansion to the outside environment. The Students association offices and the multifunctional Hall are part of the eastern volume, thus allowing the pavilion to be built in phases.

3LHD_187_Green_Pavilion_Restaurant_concept_by_3LHD_03


The small temporary buildings and greenhouses that have always been present throughout the campus as part of the faculty culture have served as inspiration for the accommodation units with ten apartments which have been incorporated into the project concept. The apartments are designed as freestanding volumes elevated to the roof for privacy. Zones with different plants, which may also serve educational purposes, were formed around the apartments, on the roof surface.

3LHD_187_Green_Pavilion_Restaurant_render_by_Boris_Goreta_02


The idea is to create a sustainable house, which will contribute to the environment in every respect - with building materials, construction and structure. In designing, a special significance is given to natural lighting and natural space ventilation, which further reduces the energy requirements for artificial lighting, heating and cooling. The roof and its oversized vegetative canopy are excellent regulators of heat, a thick protective cover that keeps the house from cold in winter and heat in summer.

3LHD_187_Green_Pavilion_Restaurant_drawings_01_ground_floor


3LHD_187_Green_Pavilion_Restaurant_drawings_02_first_floorThe landscape design is an integral part of the basic architecture concept and the whole plot. The largest part of the roof surface is covered with succulents typical for roof gardens; other areas are organized into regular shapes inspired by plant growing plots. Communication paths and small leisure zones for guests and canteen users are created between the regular shapes.

In the restaurant kitchens approximately 1500 meals will be prepared and served daily. All working and service spaces are organized on one level - the ground floor, to enable the ideal functionality and access to all units. One of the specifics of the kitchen is full contact with the outer space.

3LHD_187_Green_Pavilion_Restaurant_render_by_Boris_Goreta_04

3LHD_187_Green_Pavilion_Restaurant_render_by_Boris_Goreta_03

 

Project details:
Project name: Green Pavilion_Restaurant
Client:  University of Zagreb, Faculty of Agriculture and Forestry
Program: public, culture, education, leisure, housing
Address: Tvrtko Milos Street, Faculty of Agriculture and Forestry campus in Zagreb, Croatia
Type: first prize in invited competition

DImensions:
Site area (m2):  4536
Size (m2): 1600
Footprint (m2): 1702
Budget (EUR): 1700000.00

Architects: 3LHD
Project team: Sasa Begovic, Marko Dabrovic, Tatjana Grozdanic Begovic, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Nevena Kuzmanic
Collaborators: Leon Lazaneo, Eugen Popovic, Anna Kocsis

Consultants: Ines Hrdalo – landscape design, Boris Goreta - 3D, Nikola Miletic (KAP4 (Miletić)) – structural engineering, Zoran Divjak (Dekode d.o.o.) – specialist design, Mario Lukenda (Ured 3T) - HVAC, Slavko Simunovic (Hit Projekt) – plumbing and drainage, Zlatko Galic (Nova-lux d.o.o.) – electrical engineering, Josip Karaman – cost consultant, Mediha Ahmetovic - cost consultant


Related Articles:

Last Updated on Thursday, 14 April 2011 11:57