C. F. Møller Architects - Vitus Bering Innovation Park, Horsens, in Denmark Print
Wednesday, 17 February 2010 10:21

Moller_Vitus_Bering_01

Teaching and entrepreneur start-up office facilities side by side – that's the philosophy behind the distinctive extension to the existing 1970’s structure of the University College Vitus Bering Denmark in Horsens.


The new Innovation building is designed to sit on a brick base, in a direct continuation of the existing complex’ architecture, but from there on it bears a distinct different and unique.

The building's dynamic character is expressed via its spiral shape. On the facades, the movement is seen in the glazing strips that stretch towards the sky across the six storeys of the building and create the impression of a spiral sequence, while internally it is expressed via the main staircase in green fibre cement, which runs in a spiral form between the storeys in the unifying internal atrium. The inclined forms of the building also have the practical advantage of allowing a necessary fire escape route to be cut through the building.

Photographs by Julian Weyer

Moller_Vitus_Bering_04The basic floor plan of the building is a simple and flexible layout, to allow the integration of numerous uses and adaptations. The large and dynamic green stairway element leads to common meeting facilities and a roof terrace with a beautiful view of the Horsens Fjord.
Moller_Vitus_Bering_03The stairs land in a different position on each level, thus activating the entire atrium as the central hub of the building. The atrium is covered by a dynamic, diagonally split roof-plane with circular skylights, of which one half forms the common roof terrace.
Moller_Vitus_Bering_11Moller_Vitus_Bering_08Moller_Vitus_Bering_09
Moller_Vitus_Bering_05
Moller_Vitus_Bering_02The Vitus Bering Innovation Park is one of the first office complexes in Denmark to be classified as low-energy class 1, which means that its energy efficiency is twice that of the minimum required by the Danish building regulations.

The low level of energy consumption is achieved through such factors as highly insulating windows and extra insulation on all of the building’s external surfaces. Another feature is the building’s intelligent air conditioning system, which adjusts itself according to the number of people present in each individual room.


Project credis and facts:

Client: University College Vitus Bering Denmark
Architecture: C. F. Møller Architects
Landscape architect: C. F. Møller Architects
Engineers: Grontmij | Carl Bro
Contractor: Pihl & Søn A/S

Size: 8.000 m2
Address: University College Vitus Bering, Horsens, Denmark
Year: 2008-2009 1. Prize in architectural competition

Drawings and diagrams:



Related Articles:

Last Updated on Wednesday, 17 November 2010 16:13