Construction begins on Maggie’s Centre Gartnavel designed by OMA Print
Wednesday, 17 November 2010 15:57

RelatedOMA reveals plans for new cultural district in Hong KongOMA reveals plans for new cultural district in Hong Kong
Last week, the West Kowloon Cultural District Authority unveiled OMA’s conceptual masterplan for a major new arts district in Hong Kong. Under OMA’s plan – one of three competing proposals – the 40 hectare waterfront site facing Victoria Harbour would become an authentic environment of three...
Read More >>

Maggie-s-Centre-Wooded-site
Ground has been broken for Maggie’s Centre Gartnavel, a facility in Glasgow providing emotional and practical support for people living with cancer, their families and friends. Designed by OMA, the building, which is located on the grounds of Gartnavel hospital and close to the Beatson West of Scotland Cancer Centre, is one of several Maggie’s Centres in the UK and part of a pioneering project using thoughtful architecture and innovative spaces as tools for solace and healing.

Recently Posted

C.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest schoolC.F. Møller Infuses New life in One of Denmark’s oldest...
The listed Sølvgade School built in 1847, close to King...
Bates Masi + Architects - House in Montauk, New YorkBates Masi + Architects - House in Montauk, New York
The house occupies a hill in Montauk with a distant...
Denton Corker Marshall  - Melbourne Museum Denton Corker Marshall - Melbourne Museum
The building is one of Melbourne’s recent landmarks, completed over...
3XN’s Museum of Liverpool3XN’s Museum of Liverpool
The new Museum of Liverpool that has just opened on...

Books that we liked

Fallingwater


FALLINGWATER

Edited by Lynda Waggoner

 



OMA’s single-level, 534m2 building is a ring of interlocking, carefully composed spaces that provide moments of comfort and relief. With a flat roof and floor levels that respond to the natural topography, the rooms vary in height, with the more intimate areas programmed for personal uses such as counseling, and more open and spacious zones providing areas to gather and creating a sense of community.
Maggie-Centre-Interlocking-CourtyardsLocated in a natural setting, like a pavilion in the woods, the building is both introverted and extroverted: each space has a relationship either to the internal, landscaped courtyard or to the surrounding woodland and greenery, while certain moments provide views of Glasgow beyond.
Maggie-Centre-ModelThe project, led by partners-in-charge Rem Koolhaas and Ellen van Loon, and associate-in-charge Richard Hollington, will be completed in summer 2011. The Maggie’s Cancer Caring Centres foundation, founded by Maggie Keswick Jencks and Charles Jencks, opened the first Maggie’s Centre in Edinburgh in 1996, and has since commissioned a series of innovative buildings designed by world class architects. The foundation approached OMA to design the Glasgow site in 2007.

All illustrations are courtesy of OMA

Related Articles:

Last Updated on Thursday, 25 November 2010 11:30