Construction starts on Musée Louvre-LENS Print
Sunday, 10 January 2010 08:29

Winning Design by Imrey Culbert and Sanaa Will Be Realized By 2012

The highly anticipated ground breaking for the Louvre LENS recently took place on December 4, 2009 atop an abandoned mine field near the city of Lille in Northern France. Co-designed by New York-based Imrey Culbert, Tokyo-based Sanaa, and Paris-based Mosbach Paysagistes, the new branch of the Louvre will span 300,000 square feet of new construction, devoting over 75,000 square feet of galleries and visitable storage areas for hundreds of treasures from the Louvre’s collection.
Culbert_Louvre_LENS_01 “To be a part of the laying of the first stone ceremony, with my co-designers, France’s Culture Minister Frederic Mitterand, officials from the Louvre and former mine workers,” says Celia Imrey, a principal of Imrey Culbert, “Gave me a sense of how important this new museum is, not only as a cultural destination, but also as a key factor in the renaissance of a town that has seen much suffering from mining and war.”


The 153 acre site selected for the Louvre-LENS is slightly higher than its surrounding. As a result, the design strategy calls for a series of five pavilions – low one-story structures that will grace, enhance, and dissolve into the landscape rather than overpower it. All of the buildings, whether reflective or transparent, meander slightly along with the gentle curves of the site. To actually fuse nature with the structures, highly reflective polished and anodized aluminum façade clad the volumes, creating blurred reflections of the surroundings, changing with the scenery, the weather, and the position of the person viewing it.
Culbert_Louvre_LENS_02“The design is said to be reminiscent of the Louvre in Paris with its two outstretched wings,” says Imrey.“ We conceived this new Louvre to be everything the Palais Louvre is not, and sought to create transparency both literally and figuratively.”

The two easternmost pavilions are the principal exhibition halls, one being the opaque Galerie du Temps (Gallery of Time) – a semi-permanent exhibition of artworks regardless of styles and places of origin and arranged in chronological order, which is a striking departure from the way art is exhibited in the Paris Louvre.
Culbert_Louvre_LENS_04
The center pavilion, a square glass volume will serve as the main reception area and a public space for the local population and will house a multimedia library, museum store and cafeteria. An Introductory Gallery, accessible via a large staircase, is a place where visitors can peer down onto the museum’s reserves and the studios where artworks are prepared for display. The main storage area will be visitable by small groups of 15 people per tour. The next pavilion will house temporary exhibitions, and the final will house a 300-seat auditorium.

Since it was founded in 1793, the Louvre has been a national museum whose collections and skills are available to the entire nation and whose mission is to reach out to regions beyond Paris. The Louvre Lens will have its own departments and a full range of artistic, social, and educational programs and activities. Though it won’t have a collection of its own, it will be filled with works of art from the collections of the Louvre that will be on temporary exhibition.
Culbert_Louvre_LENS_05
The works will be presented in new and innovative ways, giving them new meaning and making them more culturally accessible. One of the museum's objectives will be teaching the public how to look at art. Works will be presented in an educational context, which will draw heavily on the latest information and communication technologies. To make the works easier to understand, the collections will be displayed transversally, reaching beyond the limits of the traditional museum departments, thus giving visitors a new understanding of the works.
Culbert_Louvre_LENS_06“Our firm,” says Celia Imrey, a principal of Imrey Culbert, “has had much experience in museum and exhibition design; to be a part of the laying of the first stone ceremony was momentous. Once realized, our design will make it possible for the masterpieces of the Louvre to be on view in new and innovative ways, giving them new meaning and making them more culturally accessible.”
Culbert_Louvre_LENS_07Project credits and details:

Architecture Design Team:

SANAA –Tokyo / Architect, Leaders of the Team, Co-Designers Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa /IMREY CULBERT LP – New York/Co-Designers, Museography/Gallery Design ,Tim Culbert + Celia Imrey

MOSBACH PAYSAGISTES – Paris / Landscape design, Co-Designers


Architectural and Engineering Joint Venture Team:

Bureau Michel FORGUE – Paris / Pricing and quantity surveyor
BETOM Ingénierie – Versailles / MEP and structural engineers
TRANSPLAN - Stuttgart / Energy and comfort concept
Hubert PENICAUD – Paris / Environmental design engineers
Sasaki and Pertners – SAPS - Tokyo / Consultant structure concept
BOLLINGER + GROHMANN GmbH – Frankfurt / Structural engineering and façade engineering
ARUP LIGHTING – London / Artificial and natural daylighting
AVEL ACOUSTIQUE – Paris / Acoustical engineers
GROUPE CASSO – Paris / Code and fire security


Location: Lens, France
Client: Region Nord – Pas-de-Calais, 1:15min Northwest from Paris by train.
Construction Budget: 150 million euros.
Anticipated Attendance: 450,000 – 550,000 visitors/year (700,000 anticipated the first year)
Louvre collection = Antiquity to 1850, primarily European and Near East/North Africa
On display: works by La Tour, Raphael, Fragonard, Veronese, Rembrandt, and Botticelli are among those selected for display


Related Articles: