Rafael Viñoly Architects Completes Helen Diller Family Cancer Research Center Print E-mail
Wednesday, 03 June 2009 04:40

Rafael Viñoly Architects announces the completion of the Helen Diller Family Cancer Research Building at the University of California, San Francisco. The facility has opened as of yesterday, June 2, 2009.
RVA_hellen_Diller_06
Designed to encourage interaction and collaboration among three different cancer-related research programs, the five-story building mediates the city/campus transition with two interlocking L-shaped masses above a stone base at street level, providing approximately 162,000 gross square feet. The facility’s program includes research laboratories, faculty offices, conference rooms, open break rooms and lounges, a seminar room, an atrium, lobby and rooftop terraces.


The building’s functional order develops around a sky-lit, multi-story atrium located between the lab and office blocks. This open interior space becomes the focus of the facility, providing for building circulation and public functions. Terraced floor levels are linked by a series of bridges and cascading stairways. Glass guardrails serve to maximize a sense of openness. Amenities such as break rooms and conference rooms are located around the periphery on each floor.
RVA_hellen_Diller_03RVA_hellen_Diller_04Rafael Viñoly Architects’ design encourages maximum interaction, integrating the atrium into all aspects of the scientists’ daily life. This increased connectivity in and across the atrium improves flexibility in assigning lab and office spaces, and handling expansion or contraction in various research programs by allowing programs to conveniently spread across one or more floors.
RVA_hellen_Diller_02RVA_hellen_Diller_01
Laboratories feature an open, flexible bench environment. This model is designed to serve future replanning needs, as they arise, by incorporating custom modular laboratory bench systems with integrated utilities. Lab and support spaces are stacked at each floor with partitions which can be removed to reconfigure lab and support layout or adjust their ratios. Each open lab suite has continuous exterior windows and clerestory glazing, external sunshades for daylight control and thermal comfort, and a light shelf and a vaulted acoustic tile ceiling to reflect sunlight into the depth of the room.
RVA_hellen_Diller_05In recent years, Rafael Viñoly Architects has completed the Howard Hughes Medical Institute, Janelia Farm Research Campus (Ashburn Virginia), the National Institutes of Health, John Edward Porter Neuroscience Research Center (Bethesda, Maryland) , the UCLA California NanoSystems Institute (Los Angeles, California) and the Perelman Center for Advanced Medicine at the University of Pennsylvania (Philadelphia, PA). Upcoming projects include the New Hospital Pavilion for the University of Chicago Medical Center (Chicago, IL), The New Stanford Hospital (Stanford, CA) and the Health Science Center at the University of Texas (San Antonio, TX).

Related Articles:

Trackback(0)
Comments (0)Add Comment

Write comment

security code
Write the displayed characters


busy
Last Updated on Wednesday, 03 June 2009 05:12
 
Follow us on Twitter
© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.