Steven Holl Architects Awarded First Prize in International Tourism Complex Competition Hangzhou, China Print
Sunday, 28 February 2010 09:23

Holl_Hangzhou_04Steven Holl Architects has been awarded first prize in the design competition to redevelop the site of the oxygen and boiler plants in Hangzhou, China. Steven Holl Architects’ design won first place, Herzog & de Meuron won second place, and David Chipperfield Architects was selected as the third place winner by a nine member international jury consisting of Thom Mayne, Wolf D. Prix, Ralph Lerner, Terence Riley, Adolf Krischanitz, Rusio Barbara, Zheng Shiling, Pan Gongkai and Wang Jianguo.

This master plan includes residential towers and an international urban exposition center, and integrates functions like an art gallery, restaurants, and performance and exhibition spaces.


The scheme, based on the concept of Shan-Shui, meaning mountain and water, builds on Hangzhou’s relationship with West Lake. At the heart of the bow-tie plan is an Earth and Water Tower, which act as a vertical gathering of the water and mountain zone. From this central position in the large site, one tower branches north towards tributary forms approaching the oxygen sector while the other branches south toward landscape forms at the boiler sector.
Holl_Hangzhou_02There are six large-scale elements which hover between landform and architecture. The new elements intersect and transform the existing factory buildings; invigorating them with new programs.

1. Water Tower
A round tower rising from a water pond branches out to provide pedestrian circulation to the North. This glass tower houses offices with retail space at the base and a restaurant and event space at the top.

2. Canal Spreaders
A new zone of recreational waterstrips, parklike and open to views from the main highway, identifies the center of the whole project. Thin buildings offer a variety of housing types: Live/work lofts for artists in residence, service apartments and boutique design hotels can be found in this new green zone of trees and waterscape.

3. Lantern Towers
The lantern towers take inspiration from the old stone lanterns in West Lake, setting “fire over water.” Photovoltaic glass curtain walls gather the sun’s energy during the day. At night, one elevation of each tower glows via special Fresnel glass, reflecting the day’s energy in the water. One loft apartment per floor is connected by an elevator to collective lobbies below the pond. Health club, spa, retail shopping and parking levels connect the lower levels.

Holl_Hangzhou_014. Green and Glass Arcs
Piercing the oxygen plant building walls, green arcs provide functional connections and service programs such as cafes, W.C., bicycle storage and information kiosks. These low and light-weight glass arcades have open sides and green roofs.

5. Mountain Tower
At the center of the site, the Mountain Tower is joined via an escalator bridge to an event space at the top to the Water Tower. This tower of translucent ceramic skin and green roofs branches to a landscape of faceted green mounds at the Boiler buildings. A hotel with service apartments has an event space and restaurant at the top and retail space on the lower level.

6. 3D Park
At the far west of the Boiler buildings, a tilted landform of natural grasses is punctured for light. Hovering over a large public water garden, the structure is a dodecahedron truss which contains a hotel, restaurants and cafes. In events where the large Boiler building is used for an Expo, the water garden has a platform floor allowing for it to be used as an exhibition and grand entrance.
The design proposes different scenarios for the reuse of the existing boilers and oxygen buildings but leaves the exact locations open for program flexibility.

The basic renovation strategy is to clean and minimally restore the existing building shells, inserting a new ground floor with radiant heat and cooling connected to geothermal wells. This will provide an economic and sustainable temperature climate for the buildings.

Within the minimally restored shells of the Oxygen and Boiler plants, new experimental architectural forms, designed by a variety of talented artists and architects, may take on functions of cafes, bars, and exhibit or performance spaces. The strategy of keeping the basic industrial shells raw and articulating interior pavilions will allow for interior variety. In addition, it allows for a flexible programmatic plan, which can take adjustments over time.
Holl_Hangzhou_03
While the fusion of landscape and architecture characterizes all the new elements of the overall plan, the old factory building shells provide a perfect space for new experimental designs that will attract a wide variety of visitors; a balance of the spirit of old Hangzhou with an avant-garde embrace of the future.

The project will be led by Steven Holl and Li Hu, partner in charge of Steven Holl Architects’ officein Beijing. Having recently completed the award-winning Linked Hybrid in Beijing and Horizontal Skyscraper in Shenzhen, the office is currently also working on the Triaxial Field, a pavilion in Xixi-wetland of Hangzhou, and the Sliced Porosity Block, a mixed-use development of 300,000m2 in the center of Chengdu which is scheduled to open in 2012.


Related Articles:

Last Updated on Monday, 01 March 2010 06:13