Kyu Sung Woo Designs Asian Culture Complex Print
Wednesday, 11 March 2009 01:59

KSW_asian_cultural_complex_01.jpg Architect Kyu Sung Woo, based in Cambridge, Massachusetts, has designed the Asian Culture Complex, establishing a new touchstone for May 18th Democracy Plaza in downtown Gwangju, South Korea.


In a setting associated with the nation’s historic pro-democracy rallies, the Asian Culture Complex is a living commemoration celebrating the egalitarian, progressive nature of architecture and the performing and visual arts. Woo’s design exploits natural light, with glass cube skylights, light tubes, clerestories, light shelves, and transparent scrims, to create a literal connection with nature and a spiritual one to Korea’s “City of Light.”

KSW_asian_cultural_complex_02.jpgThe new landmark’s below-grade construction carves an innovative architectural core in a 1.4 million square foot public landscape. Taking as its themes flexibility, light, and connection to nature, and conceived as an integral part of the city fabric, memorial plaza, and associated historic buildings, the new structure is nestled in a landscape featuring 300 flowering Golden Rain trees, along with groves of bamboo and Korean Pines, virtually bowing to its surroundings.
KSW_asian_cultural_complex_03.jpg
KSW_asian_cultural_complex_04.jpgThe design strategy for the ACC, centered on creating a new park and building within the earth, responds to the climatic conditions of Gwangju. The climate concept for the project emerges from a thorough consideration of the totality of the building from a thermodynamic perspective. Form, material, and mechanical systems combine as synergistic components of a unified concept.

KSW_asian_cultural_complex_05.jpgVisitors access the Complex from numerous entry points, including links to subways and major entrances on the south, west and north. Escalators and inclinators, and ramps connect levels of the plaza and interior, creating a barrier-free environment. Sustainable systems, such as optimal daylight design, earth-contact pre-heating and pre–cooling, slab-embedded hydronic radiant heating and cooling, and a 100% outdoor air low-pressure displacement ventilation system, qualify the structure for the highest rating by Korea’s Green Building Council . This strategy will generate energy savings of up to 40% over a conventionally conceived building. 

The roof of Woo’s earth-fast structure is a grassy Citizens Park, with shaded bamboo groves, play environments and welcoming lawns. From the park, ramps descend along the structure’s exterior, through a series of stepped outdoor plazas, which showcase key elements, such as the Jemyong Stone Lamp and Five-Tiered Stone Tower, and support seasonal activities, markets, gatherings, events, and political rallies.

KSW_asian_cultural_complex_06.jpgThese plazas, cooled by large air circulators generating subtle breezes, can be transformed with temporary fabric canopies for a festive atmosphere or temporarily flooded with thin layer of water for seasonal variety. Along their core runs a continuous glass façade, which provides light, transparency, and views to the cultural activities in the Complex’s interior spaces.

At the deepest part of the structure, double layers of glass silk-screened with traditional Korean motifs, infuse the building’s skin with a subtle celadon glaze. There, inside, a 25-meter-high atrium or “light box” defines a lofty exhibit space and an Art Plex with flexible performance halls and multimedia theater offers a stream of new programming.

Envisioned as a physical world and a broader virtual world for cultural participation, cultivation, and creation, the Complex incorporates a decentralized Children’s Museum and several venues, including a digital M&E lab and a resource Complex, to foster the development of cultural content and activities. A high tech infrastructure incorporates rapidly advancing information, digital and nano technologies, wireless computing, media, dialogue, and interaction between new technologies, affording countless opportunities for creating and producing cultural offerings of every kind. As programs grow, change in character, or are replaced, the Complex’s spatial boundaries and characteristics can be adjusted to meet specific needs, evolving technologies, and an unknown future.


Related Articles:

Last Updated on Wednesday, 11 March 2009 03:09