Robert M. Gurney - Buisson Residence on Lake Anna in Central Virginia PDF Print Email
Houses
Monday, 18 January 2010 08:45

Gurney_Buisson_03The journey down a winding road and through a pine tree forest ends at the Buisson Residence. Situated on a grass knoll and commanding views of Lake Anna in Central Virginia, the house emerges as a long, white painted brick wall with a copper clad volume cantilevered above the wall.


The primary organizational elements for this residence are two “L” shaped brick walls connected by a glass enclosed bridge. Mahogany clad walls combine with the smaller “L” to provide a service volume while glass walls combine with the larger “L” to create the primary living spaces and to provide southern and western views toward the lake.


The experience of arrival and the wall are intertwined as the wall establishes a threshold between the pine forest and views toward the lake. Entrance to the house is through the wall and into a space that divides the program of the house into public and private realms.

Last Updated on Monday, 18 January 2010 10:21
Read more...
 
Robert M. Gurney - Lujan House in Ocean View, Delaware PDF Print Email
Houses
Friday, 22 October 2010 06:53

Gurney-Lujan-house-07The project is located in the Quillen’s Point neighborhood, consisting mostly of modest houses on small lots, and adjacent to the Chesapeake Bay in Ocean View, Delaware. An eclectic mix of houses, gravel roads ending at the bay and wooded lots provide a nostalgic, informal setting for this new house. The site is near the end of Burbage Lane, the second lot from the bay with expectations that the adjacent waterfront lot will eventually be developed.

Last Updated on Friday, 12 November 2010 15:53
Read more...
 
Robert M. Gurney Architect - Town House in Washington, DC PDF Print Email
Mixed Use
Sunday, 07 March 2010 06:42

We are revisiting this outstanding house that we had posted back in March 2010. It has recently  received the AIA 2011 Housing Awards.

Built like its neighbors, over a century ago and part of a continuous network of buildings in a historical district, this town house has been completely renovated. Regulations required that the traditional limestone facade remain intact.
Gurney_Town_house_04

Photographs by Paul Warchol

The bottom floor of the facade has been reworked within the existing limestone composition in an effort to provide a separate entrance and storefront for a future commercial tenant in the lower level. The rear facade, located in an alley has been completely reworked to provide more light into the building.

Last Updated on Friday, 01 April 2011 07:05
Read more...
 


Follow us on Twitter




© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.